zondag 31 januari 2021

Ik las: 'Sprookjesvogel' geschreven door Rieks Veenker, met illustraties van Esther Rosier en Job van Gelder

 Verhalen uit Verwonderrijk, deel 1


Sprookjesvogel

Niemand in het Grote Bos is zo ontroostbaar als Falka. En er is ook niemand die haar wil helpen. De andere valken vinden het al een hele kunst om elk jaar zelf voor nieuwe eieren te zorgen. Om daarvan ook nog eens eentje aan Falka af te staan gaat hen veel te ver. Helaas pindakaas. Daarmee is voor de andere valken de kous af. Maar niet voor Falka. Waarom lukt het haar maar niet om een fatsoenlijk ei te leggen, vraagt ze zich telkens weer af. Alle andere vrouwtjes leggen eieren alsof het vogelpoepjes zijn. En zijzelf? Nog geen miezemuizerig keutel-eitje krijgt ze uit haar lijf geperst. En dat is niet eerlijk, vindt ze. 

Dan, op een doodgewone lentedag, komt zomaar uit het niets een windvlaag opzetten. En begint voor Falka het grootste avontuur dat ze ooit heeft beleefd.
(bron info: Oogappel Kinderboeken)

Mijn mening:

Dit boek heb ik hardop gelezen; gewoon voor mezelf. Het boek is uitermate geschikt om uit voor te lezen omdat je een aantal beschreven gebeurtenissen extra kunt benadrukken door gezichtsuitdrukkingen of het bewegen van je armen.

“West en Noord en Oost en Zuid
Laat je horen, gier en fluit
Bries, bestorm, laat gaan die wind
En blaas het uit: bezint eer ge begint”

De mooie illustraties ondersteunen het verhaal.
Wat ook heel goed neergezet is, is de blauwe veer die tussen de grijze veren afgebeeld staat; zowel voor in het boek als helemaal achteraan. 

Hier en daar staat een woord dat kleine kinderen wellicht niet herkennen, maar dat is dan weer een mooie gelegenheid om dat woord te verklaren.
Zowel de woordenschat als de fantasie zullen groeien.

Ik heb, ondanks een enkele typefout, ‘Sprookjesvogel’ graag gelezen.


De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers. Sprookjesvogel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Sprookjesvogel
Serie: Verhalen uit Verwonderrijk, deel 1
Auteur: Rieks Veenker
Illustraties: Esther Rosier en Job van Gelder
Genre: voorleesboeken, 4-8 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 24 pagina's
Uitgever: Oogappel Kinderboeken, juli 2019
ISBN: 9789083010106 

Met dank aan Oogappel Kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.