donderdag 7 januari 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Harmen', geschreven door Henk van Holland

 Roman in vijf bedrijven


Harmen

Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. 

Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt.
Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.

“Een genadeloze ontleding van menselijke ambities. Door het hoge verteltempo, de heen en weer dansende chronologie en de scherpe en humoristische observaties, wordt het klassieke thema eigentijds vorm gegeven. In drie woorden: Tarantino meets Shakespeare.” – Geerth Prince, senior copywriter WS MCPR
(bron info: achterflap)

De auteur:

Henk van Holland wilde aanvankelijk profvoetballer worden. Door zijn volstrekte eenbenigheid moest hij deze ambitie opgeven en ruilde haar in voor de droom het leven te leiden van een succesvol autocoureur. Echter, tot op de dag van vandaag is hij er niet in geslaagd een rijbewijs te halen. De blues die dit alles veroorzaakte schreef hij van zich af – geïnspireerd door Window of my eyes van Cuby + Blizzards -  in zijn debuutgedicht dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Gnot dat door hemzelf en een medescholier werd uitgegeven. Het zou de start blijken te zijn van een hele reeks afwisselende teksten: korte verhalen, poëzie, cabaretteksten, reclameteksten, essays, journalistieke producties, speeches, met als niet nagestreefde bijwerking een succesvolle loopbaan in de public relations en reclame. 

Als directeur communicatie van een van Nederlands grootste ondernemingen bereikte hij in zijn vak de top van de Olympus. Om te ontdekken dat daar het uitzicht op de wereld nogal was vervormd: mensen waren geen mensen meer, maar consumenten of GRP’s, collega’s waren interne stakeholders geworden en sponsoring niet langer het ondersteunen van Nederlands volkssport nummer 1 maar het exploiteren van mogelijkheden tot relatiebeheer.

De weg terug naar wat er werkelijk toe doet, zoals de literatuur, was lang en niet altijd zonder problemen, maar had wel het resultaat dat hem voor ogen stond: het verschijnen van zijn eerste roman Harmen, een klassieke tragedie in een eigentijds jasje.

De zeer uiteenlopende teksten van Henk van Holland hebben een aantal kenmerken gemeen: een heldere schrijfstijl, een eigen gevoel voor humor en een afkeer van absolute stelligheden. Ondanks de vaak aanwezige spielerei wordt de lezer beslist serieus genomen. De auteur rekent op het eigen vermogen van de lezer om zelfstandig te oordelen. Ook, of juist vooral, in zijn roman Harmen.
(bron: Uitgeverij Nobelman)

Harmen koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Harmen
Auteur: Henk van Holland
Genre: roman
Uitgave: paperback, 304 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, januari 2021
ISBN: 9789491737688
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.