zaterdag 22 mei 2021

Ik las: 'Met Brem en Snuit de duinen in' geschreven door Elly-Ann van Luxemburg met illustraties van Ina Klomp-Meijer

 16 verhalen over natuurbeleving 


Met Brem en Snuit de duinen in

In zestien korte verhalen ontdekken de jonge vos Snuit en zijn konijnenvriendje Brem de natuur van bos, zee en duinen. In het eerste boek Brem en Snuit met vijftien verhalen lazen we dat zij vrienden werden toen Brem zijn vriend Snuit had gered van een stekelige doorn in zijn poot.

In deze verhalen ontdekken Brem en Snuit nog veel meer in de natuur. Ze komen te weten over halsbandparkieten, winterslaap, de dood en dat er dieren zijn die van poep houden. Naast de ontdekkingen helpen ze dieren een pootje als het nodig is en maken nieuwe vriendjes.
(bron info: achterflap)

INKIJKEXEMPLAAR


Het filmpje op FACEBOOK


Mijn mening:

Met Brem en Snuit de duinen in is genieten van A tot Z.

De twee vrienden trekken er samen op uit in de duinen. In de avonturen die ze beleven leer je luisteren naar de dieren en… ja hoor: ook de planten hebben een stem in dit bijzondere boek.

In het eerste hoofdstuk lees je over mist en dat er helemaal bovenin de bomen vaak geen mist is. De vrienden verdwalen, ze verstoppen zich voor roofdieren en vallen onder een struik in slaap. De volgende dag worden ze wakker en zien ze dat de mist verdwenen is.

Wat is het verschil tussen een pad en een kikker? En komen bergeenden helemaal uit de bergen of toch niet? Brem wordt moeder, maar niet echt. Lees in hoofdstuk drie hoe dat kan.

Wist je dat er veel verschillende soorten poep in de duinen zijn en dat elke soort poep een andere functie heeft? Je moet het maar weten!

Er zijn vogels die geen andere soort vogels toelaten in de duinen. Snuit zegt dat de duinen voor iedereen zijn. Maar de specht is bang dat er misschien niet genoeg voor hun eigen soort over is als ze anderen toelaten.
Het lijken wel mensen…

Brem en Snuit schrikken zich een hoedje wanneer ze zien dat een diertje zijn staart verliest. Komt dat nog wel goed, vragen ze zich af in het hoofdstuk over de zandhagedis?

Snuit vertelt Brem over wat hij heeft gezien:

“Ik was gisteren vlak bij de zee met mijn vader. We zagen mensen die hun extra velletjes uittrokken, voordat ze gingen zwemmen in de zee.”

Daarna lees je over de ‘velletjes’ van een aantal dieren. Dat is leuk om over na te denken.

Weet je waarom veren uitvallen? Wat is een winterslaap? Wat zijn ritsende rupsen en hoe doen ze dat dan?
In het hoofdstuk ‘Dood’ nemen de vrienden samen met andere dieren op een mooie manier afscheid van een overleden dier. Ze troosten de achterblijver en vertellen elkaar over de overledene. 

Het laatste hoofdstuk gaat over muziek. Kan de natuur muziek voortbrengen? Jazeker, maar je moet het wel willen horen!

Een goede aanvulling was ‘Suggesties voor activiteiten bij de verhalen’, achter in het boek.

“Bij elk verhaal in dit boek doen we een paar suggesties voor activiteiten. De activiteiten zijn gericht op jonge kinderen en zijn veelal gemakkelijk uit te voeren, thuis en op school.”

Ik heb ‘Met Brem en Snuit de duinen in’ graag gelezen, de mooie illustraties maken de verhalen compleet. Het is een boek vol informatie die op een leuke manier aangeboden wordt door de auteur en de illustrator, waardoor het een toegankelijk boek is geworden om uit (voor) te lezen.


Met Brem en Snuit de duinen in koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
webshop Levendig Uitgever

Boekgegevens:

Titel: Met Brem en Snuit de duinen in
Auteur: Elly-Ann van Luxemburg
Illustrator: Ina Klomp-Meijer
Genre: kinderboek, verhalen en sprookjes
Uitgave: hardcover, 96 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, mei 2021
ISBN: 9789083140704
NUR: 277

Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.