zaterdag 29 mei 2021

Ik las: 'De schade beperken' geschreven door Leen Raats

 Roman met soundtrack


De schade beperken

Hoeveel kan een vriendschap verdragen?

In dit boek volgen we Wil en Elke, twee rebelse vriendinnen. 
Hun vriendschap is even intens als grillig. Gaandeweg kom je er als lezer achter wat er gebeurd is, vijftien jaar geleden en in een recenter verleden. De flashbacks worden steeds meer verweven met het heden. Want hoe graag Wil en Elke het verleden ook achter zich zouden willen laten: de gevolgen blijven nazinderen.

Deze hilarisch tragische roman drijft op riffs, bier en absurde conversaties. Elk hoofdstuk begint met een citaat uit een rocknummer. Want je houdt de allereerste  roman met soundtrack in je handen. Headbangen is toegestaan!
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Meteen al in het eerste hoofdstuk merk je dat de stoere Elke niet zo stoer is als ze zich voordoet. Wil kijkt er doorheen en op die manier kunnen ze samen verder.
Het verhaal wordt verteld uit het gezichtspunt van Wil; het speelt zich af in het heden met flashbacks naar het verleden.
Ze heeft inmiddels geleerd dat iedere vriendschap voorwaardelijk is; vriendschap tussen mensen is niet vanzelfsprekend onverwoestbaar, en liefde geven en ontvangen gaat niet altijd van een leien dakje.

“Ze kende Elke sinds ze op haar zestiende naar België verhuisde. Elke woonde in het huis dat tegen dat van hen aanleunde. Hun moeders werden razendsnel vriendinnen, dus werd van hen hetzelfde verwacht.”

Ondanks het verschil in leeftijd trekken Elke en Wil met elkaar op, soms tegen beter weten in.
Wil had geen gemakkelijke jeugd; ze bracht een groot gedeelte van haar kindertijd door in een café waar haar ouders kind aan huis waren.

“Wanneer ze moe werd, legde ze haar hoofd op de harde, lederen leuning van de bank en probeerde wat te slapen. En al die tijd keken haar vader en moeder niet één keer naar haar om. Tijdens die lange avonden vormde zich een beeld in haar hoofd van volwassen zijn: je deed wat je wilde, maar er was ook niemand die zich om je bekommerde. Vrijheid had een prijs. En die prijs was eenzaamheid.”

Ook Elke is niet de vrolijke flapuit die steeds staat te lachen. Wil kent een andere kant van haar: in haar zit een duistere afgrond waar je niet bij kunt komen.
Ik las het verhaal van deze twee vrouwen en werd er tot diep in mijn ziel door geraakt.

Ook was ik heel blij om te lezen hoe het verhaal eindigt. Eindigt het verhaal daar eigenlijk wel, of is het een nieuw begin?

Op de laatste bladzijde:

“At times I’m truly terrified
cause dope and booze don’t help to hide
they’re used to mask a weakling’s hurt
it’s just like painting over dirt”

(Everyone I Love Is Dead – Een nummer van Type O Negative)


De auteur:

Leen Raats heeft Antwerpse en Noord-Brabantse roots. Ze woont in Belgisch-Limburg, waar ze opvalt door haar tongval en grote mond. Ze schrijft proza en poëzie sinds ze een pen kan vasthouden (dat moet ergens begin jaren negentig zijn geweest).

Haar werk werd bekroond in heel wat wedstrijden en gepubliceerd in verzamelbundels en literaire tijdschriften. Ze koos er bewust voor om deze verhalenbundel in eigen beheer te maken en uit te geven. Momenteel werkt ze alweer aan haar volgende boek.
Neem ook een kijkje op haar website.

Eerder verscheen van Leen Raats:
Spoorzoeken, poëzie, eigen beheer
Barst, flitsverhalen, Uitgeverij Liverse
Troebel, poëzie voor windstille dagen, eigen beheer
Woudapen, een natuurdoeboek voor kinderen, eigen beheer.

In 2019 las ik van Leen Raats: Vloedlijn en was behoorlijk onder de indruk.

De schade beperken koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens: 
Titel: De schade beperken – Roman met soundtrack
Auteur: Leen Raats
Genre: roman 
Uitgave: paperback, 228 pagina’s
Uitgever: Schrijfbureau Teksttype , december 2019
ISBN: 978 94 64000 50 4


Met dank aan Schrijfbureau Teksttype voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.