woensdag 12 mei 2021

Ik las: 'Op zoek naar rust', geschreven door Erica Pierik


Op zoek naar rust

Het tweede boek van Erica Pierik, auteur van Een boek over wereldvrede.

Chaos in je hoofd. 
Te veel gedachten, te veel prikkels, te veel stemmen. 
En wat je ook probeert om rust te krijgen…het lukt je niet. 

Herkenbaar? Dan is OP ZOEK NAAR RUST van de Amsterdamse schrijfster Erica Pierik een verrukkelijke verademing. 

Te midden van alle dagelijkse waan en rumoer over hoe mooi het ideale leven kan zijn, vertelt Erica zonder enkele gêne over haar innerlijke dialogen die haar voortdurend aansporen een goed en verantwoord leven te leiden. Ondertussen is ze zo gericht op ontspanning en rust, dat ze er eigenlijk heel druk mee is. Door hier dagelijks over te schrijven wordt haar doel een ware literaire missie. Met de nodige humor laat Erica ons kennismaking met haar o zo menselijke zoektocht naar balans.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Erica Pierik beschrijft in deze zoektocht naar zichzelf hoe ze andermans verwachtingen als regel ging beschouwen; zelfs als deze verwachtingen niet écht uitgesproken waren stond het voor haar vast dat dát de goede manier moest zijn om te leven. Niet de manier waarop ze graag zelf wilde leven.

“Wees lief, wees meegaand, dan vinden mensen je aardig.”

Het verhaal is verteld met terugkijkjes naar het verleden. Deze zijn in cursief gedrukt en beginnen met: “Ik ben… jaar”.
Na het lezen ben ik ook gebeurtenissen op gaan schrijven, waardoor deze recensie even op zich heeft moeten laten wachten. 
Iedereen kan op zijn of haar eigen manier aan de slag met de zoektocht naar rust. Denk niet dat er een stappenplan voor je klaar ligt, want dat zorgt toch maar voor meer onrust.

Het steeds zoeken naar goedkeuring werkt enorm vermoeiend voor de schrijfster. 
Zonder zweverig te worden en met enige zelfspot worden al deze onderwerpen beschreven door Erica Pierik. 
Soms leest het zelfs als een songtekst. De beschrijving van een metafoor over een zoektocht als de hare werkt verhelderend. Maar dat moet je zelf lezen…

Het lezen van ‘Op zoek naar rust’ was voor mij een echte verademing.
Veel van het genoemde bestuurt ook mijn leven.
Na het lezen overviel me een gevoel van rust, omdat ik zonder dat ik het wist ook op zoek was naar rustpunten in mijn leven. Ook mijn hoofd zat veel te vol met dingen die daar niet thuishoorden.

“Succes is gelukkig zijn met wie je bent. Het is een persoonlijk proces en geen standaard format.”

De auteur heeft een vlotte schrijfstijl; je vliegt daardoor door dit boek over bewustwording (waarin een heleboel kwartjes vallen) heen en slaat met een zucht van opluchting de laatste bladzijde om.
Ik heb ‘Op zoek naar rust’ graag gelezen. 

De auteur:

Erica over zichzelf:

“Eigenlijk ben ik al mijn hele leven lang schrijver.

Toen ik zes jaar was, mocht ik naar de eerste klas. Wat vond ik het spannend: ik zou eindelijk leren schrijven! Die eerste keer dat ik mijn pen op de eerste pagina van mijn eerste, nog helemaal lege schriftje zette en mijn eerste woord schreef… dat was magisch. Nog altijd ervaar ik dat gevoel bij elk nieuw notitieboek.”

Lees meer over haar en haar werk op haar mooie website.

Op zoek naar rust koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Op zoek naar rust
Auteur: Erica Pierik
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback, 202 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Het Hogeland, april 2021
ISBN: 9789079735204
NUR: 320

Thema : Biografie en non-fictieproza; Zelfhulp, persoonlijke ontwikkeling en praktisch adviesMet dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.