woensdag 22 juni 2022

Ik las: 'Waar een wil is, is een omweg' geschreven door Wouter ter Braake

 De zoektocht van een ziel naar zin


Waar een wil is, is een omweg

‘Waar een wil is, is een omweg’ vertelt het verhaal van een joch dat terecht komt op een plek vol grofheid, alcoholmisbruik, ruzie en geweld. Alles in zijn jonge jaren richt zich op overleven door verzet, vlucht en afwijzing van een wereld waarin de pijn van een wrede jeugd zich duizendvoudig lijkt te herhalen. Na vele omzwervingen en levensavonturen kiest een andere stem positie in zijn bewustzijn. De stem van de acceptatie en vergeving die zich aandient in dichterlijke bewoordingen. Deze stem opent deuren naar nieuwe perspectieven en persoonlijke groei. Langs onorthodoxe wegen en via spirituele avonturen ontdekt hij zijn talenten en vindt er een bevrijdende omwenteling plaats in zijn mind.

Het is het persoonlijke verhaal van een jongen die in 1970 de jongste stakingsleider (21 jaar) in Nederland zal worden. Een jongeman die zich verliest in de uiterst linkse beweging en zich uiteindelijk weet te bevrijden uit deze ‘ideologische’ kooi.

De in het boek beschreven levensgebeurtenissen en de reflecties erop bieden een verfrissende en ondogmatische kijk op vragen van betekenis- en zingeving.

Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven.
(bron info: achterflap)

‘Waar een wil is, is een omweg’ leest heerlijk!
De korte hoofdstukken in het verhaal over de weg door het leven van de auteur zijn om van te smullen.
In ‘Spring Pjotr, spring’ genoot ik er van om te lezen over het resultaat van lef hebben en niet alleen de gebaande paden te blijven volgen omdat we dat nu eenmaal gewend zijn te doen.

“Een glimlach breekt door. Hij heeft vele beproevingen doorstaan. Hij beseft hoe oordelend hij al die tijd bezig is geweest, over zichzelf en over anderen. Hij heeft tot nu nooit zijn innerlijke schoonheid en zijn vaardigheden willen zien. Nu ziet hij in één oogwenk verborgen kwaliteiten. Kwaliteiten die hem vaag steeds hebben geholpen en hebben begeleid. In dit moment, in deze sprong vergeeft hij zichzelf…

...En op de plek waar eens zijn geliefde lag, ligt nu een spiegel.”

‘Waar een wil is, is een omweg’ is een bijzonder verhaal. Het is niet alleen een biografie, maar bovenal het vastleggen van een bewustwording.
De bewustwording van het feit dat iedereen, ongeacht afkomst of verleden, een zinvol leven kan hebben. Zelfs als je verleden je niet meehielp kun je de moed vinden om de zin van het leven te vinden.

‘Waar een wil is, is een omweg’ gaat over de kracht van het loslaten en vergeven. De ontdekking van de auteur dat het leven als het ware een leerschool is voor vergeven. 
Misschien gebeurt dat niet recht-toe-recht-aan zoals jij en je omgeving eerst gehoopt hadden, maar via een omweg. 
Een omweg door de tijd of door de omstandigheden gecreëerd, maar evengoed een weg ergens naartoe.

Ben vooral niet bang om die omweg te bewandelen.

De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’.

Neem een kijkje op zijn website.

Waar een wil is, is een omweg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Waar een wil is, is een omweg
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: Spiritualiteit en zingeving
Uitgave: paperback, 184 pagina’s
Uitgever: Zin en Zen, april 2021
ISBN: 9789464066845
NUR: 728

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Zin en Zen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.