vrijdag 15 september 2023

Mijn recensie van 'Drumbeats' door Kevin J. Anderson, Neil Peart en Steve Otis. Vertaald door Ronald van Dalfsen

 


Drumbeats

In de jaren 80 kwam Neil Peart in contact met schrijver Kevin J. Anderson (klik op zijn naam om naar de website te gaan). Samen schreven ze het korte verhaal ‘Drumbeats’ dat in 1994 verscheen in de bundel ‘Shock Rock II’ en dat later ook als standalone boek werd uitgegeven, voorzien van artwork door Steve Otis (ook hier brengt een klik op de naam je naar de website). 
Nadien zouden Kevin en Neil nog samen enkele andere boeken schrijven waaronder de ‘Clockwork’-trilogie.

Drumbeats is een huiveringwekkend verhaal over eeuwenoude tradities en westerse maakbaarheid, over Afrikaanse trommels en de menselijke ziel.

Hoofdpersoon is de populaire Amerikaanse drummer Danny Imbro, die een rustpauze van zijn band Blitzkrieg aangrijpt om in z’n eentje op de fiets Kameroen te verkennen. Gefascineerd door een instrument dat op een plein in Garoua zijn aandacht trekt, besluit Danny dat hij een soortgelijk exemplaar op de kop móét tikken. Maar is hij bereid de prijs te betalen?
Een van de vele reizen van Neil Peart ligt ongetwijfeld aan de basis van het verhaal.

Maar het boek ‘Drumbeats’ is meer dan dat. Behalve het verhaal met dezelfde titel lees je in het voorwoord van Kevin J. Anderson hoe de samenwerking tot stand kwam en wat Neil Peart voor hem in zijn leven heeft betekend.   
In het nawoord lees je over de gedachten van Neil Peart en hoe hij tot het inzicht komt dat ze veel met elkaar gemeen hebben.

De prachtige foto’s en het artwork completeren de tekst die wederom knap vertaald is door Ronald van Dalfsen.

Neil Ellwood Peart (geboren: 12 september 1952, Hamilton, Canada en overleden: 7 januari 2020, Santa Monica, Californië) was een internationaal bestseller-auteur en meer dan veertig jaar lang de tekstschrijver en drummer van de legendarische band Rush. Hij schreef vrijwel alle songteksten van de band en heeft een reeks boeken op zijn naam staan. Binnen de progressieve rock geldt Peart als een van de invloedrijkste en creatiefste drummers van het genre. 
De wereldwijde verslagenheid om Neil Pearts dood was groot. Zowel onder zijn vakbroeders als onder de fans. Een groot verlies voor de muziekwereld.

Rush is in 2013 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en geldt als de succesvolste band in de geschiedenis van de Canadese rockmuziek. Voor hun prestaties in de muziek ontvingen Peart en zijn kameraden van Rush de Orde van Canada, de hoogste civiele onderscheiding van het land.
Ronald van Dalfsen is een groot fan van de rockband Rush. 
Eerder bracht hij al een Nederlandse vertaling uit van een boek van Neil Peart met de titel ‘Ghost Rider – over helende wegen’. Dit boek was een reisverhaal en een rouwverhaal in één. 
Ghost Rider is een krachtige, briljant geschreven, intense, opwindende en uiteindelijk triomferende biografie van een begenadigd schrijver en muzikant die als een gebroken man op zijn motor probeert te overleven.
Lees HIER mijn recensie van ‘Ghost Rider – over helende wegen’.

Drumbeats koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Drumbeats
Auteurs: Kevin J. Anderson, Neil Peart
Illustrator: Steve Otis
Vertaald door: Ronald van Dalfsen
Genre: muziek en fantasy
Uitgave: hardcover met illustraties, 80 pagina’s
Uitgever: Ahvô Braiths, september 2022
ISBN: 9789492469359
Oorspronkelijke titel: Drumbeats


Met dank aan Ronald van Dalfsen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ahvô Braiths)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.