dinsdag 24 september 2024

Ik las 'Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal, deel 1- Anguilla en Sint Maarten' geschreven door Vivian Tevreden

 Deel 1 - Anguilla en Sint Maarten


Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal

Een krachtig en intiem verhaal van generaties vrouwen

Vivian Tevreden's debuutroman ‘Ma Yenko’, is een indrukwekkende vertelling die de geschiedenis van de Caraïben vanuit een uniek perspectief belicht. Door de ogen van verschillende generaties vrouwen krijgen we een intiem en diepgaand beeld van de impact van slavernij en kolonisatie op het leven van mensen van kleur.

'Ma yenko' betekent ‘Laten we gaan’ in het Twi, de taal van het Ashantivolk uit Ghana. Van daaruit zijn in de 17e eeuw vele mensen verhandeld naar onder meer het Caraïbische gebied. Die oude taal wordt nog steeds gesproken.

Ma Yenko is meer dan alleen een historische roman.
Wat Ma Yenko onderscheidt van andere historische romans, is de focus op de kracht en veerkracht van vrouwen. Het boek werpt een andere blik op de geschiedenis van slavernij en kolonisatie in de genoemde gebieden, vanuit het perspectief van vrouwen-van-kleur. Hoewel de personages ongetwijfeld te maken hebben met talloze uitdagingen en onrechtvaardigheden, laten ze zien dat ze niet alleen slachtoffers zijn van de geschiedenis. Ze zijn ook strijders, overlevenden en pioniers die hun eigen weg vinden in een wereld die vaak tegen hen is.

Op 1 juli werd met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. 'Keti koti' betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. De naam komt uit de Surinaamse taal, het Sranantongo. Veel Surinamers en Antillianen die nu in Nederland wonen, hebben voorouders die tot slaaf gemaakt zijn. Zij moesten werken op suiker- en koffieplantages in Nederlandse kolonies en waren eigendom van de plantagehouder. Deze mensen konden niet zelf bepalen waar, hoe en met wie ze leefden.

Een nieuwe kijk op de geschiedenis.
Vivian Tevreden slaagt erin om een complexe geschiedenis op een toegankelijke manier te vertellen. Door de persoonlijke verhalen van de vrouwen te verweven met de bredere historische context, biedt ze een nieuwe kijk op gebeurtenissen die vaak vanuit een mannelijk of Europees perspectief worden belicht.

Ma Yenko is niet alleen een must-read voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Caraïben, maar ook voor iedereen die gefascineerd is door verhalen over familie, identiteit en het overwinnen van tegenslagen. Het boek is een ode aan de kracht van het menselijk verhaal en een oproep om anders naar het verleden te kijken. 
‘Ma Yenko’ geeft de lezer een inkijkje in de geschiedenis die toen plaatsvond, maar die ook in het hier nu nog steeds haar invloed heeft.

De beschrijving van de personages en de omgeving is prachtig; het is alsof je mee mag kijken in het leven van deze mensen.
Achter in het boek is een overzicht te vinden van belangrijke jaartallen alsmede een verklarende woordenlijst.

“Met de zon hoog aan de hemel zweet iedereen. Iemand haalt een fles water uit haar tas en deelt uit. Onderweg wordt niet veel gezegd. Hoe hoger ze komen hoe hoorbaarder en verkoelender de wind wordt. 
Op de top van de berg blijft iedereen staan. De ezel krijgt wat te drinken. Een aantal vrouwen gaat even zitten op een steen onder een boom die een beetje schaduw geeft. Anderen kijken staand uit over de diepdonkerblauwe baai beneden. Op de groene heuvels zijn aan de voet nog huizen zichtbaar, maar hierboven is alleen de groene natuur. Aan de hemel drijven witte, losse wolken voorbij.”

‘Ma Yenko’ is een krachtig en belangrijk boek dat een waardevolle toevoeging is aan de Nederlandse literatuur. Tevreden's debuut is een veelbelovende start van en ik ben benieuwd naar haar volgende werk. In deel twee verhuizen we met Vivian mee naar Curaçao en komen we uiteindelijk terecht in Holland. Dit deel verschijnt in het voorjaar van 2025. 



De auteur

Vivian Tevreden debuteert met 'Ma Yenko' bij Uitgeverij HENS. In het dagelijks leven werkt zij als directeur-bestuurder van samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs regio Leiden. 
"Schrijven is het liefste wat ik doe. Ik schreef al op Curaçao, waar ik in 1973 geboren ben als dochter van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader. Toen ik leerde schrijven op school, slaakte ik echt een zucht: nu kan het beginnen."

Volg het blog van Vivian Tevreden hier.

Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal (1) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens 

Titel: Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal
Serie: Ma Yenko (1)
Auteur: Vivian Tevreden
Genre: roman, literaire fictie
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: Uitgeverij HENS, mei 2024 
ISBN: 9789083299433
ISBN: 9789083299457 (eBook) 


Met dank aan Uitgeverij HENS voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij HENS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.