maandag 30 september 2024

Ik las en genoot van 'Vos' geschreven door Elle van Rijn, het eerste deel in de spannende, historische romanreeks ‘Het laatste weeshuis’

 De oudste kinderen van het weeshuis zijn bijna volwassen en klaar om uit te vliegen als blijkt dat het verleden andere plannen voor ze heeft...


Vos

Je voelt tijdens het lezen dat er iets niet klopt, 
maar wat dat precies is weet je dan nog niet...

In 'Vos - Het laatste weeshuis' neemt Elle van Rijn ons mee naar een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in een weeshuis in de jaren '60, een tijd van grote veranderingen. Van Rijn weet de sfeer van die tijd prachtig te vangen en te verweven in het verhaal. De jonge Isabel, vol dromen en ambities, staat op de drempel van een nieuwe toekomst. Maar wanneer het verleden van het weeshuis zijn schaduw werpt, wordt haar leven op zijn kop gezet.

“Een nieuwe roffel in de lucht zorgt ervoor dat ik plotseling vertraag. 
Het lijkt of de donderslag in mijn benen is geschoten, me verlamt. Er 
brandt iets in mijn rug, als een vuurpijl. Negeer de pijn! Schreeuwt
mijn binnenste.
In gedachten ren ik door, nog vijf, vier meter, maar mijn lijf zakt 
in elkaar. Mijn gezicht raakt te aarde, ik open mijn mond, er volgt
geen geluid.”

Van Rijn weet de lezer vanaf de eerste pagina te boeien met een intrigerend plot en levensechte personages. De sfeer in het weeshuis wordt prachtig beschreven, waardoor je je als lezer direct verbonden voelt met de bewoners. 
Het verhaal gaat dieper dan alleen de spannende plot. Van Rijn onderzoekt thema's als identiteit, verlies en de zoektocht naar een thuis. 

De personages zijn complex en gelaagd, waardoor je als lezer met hen meeleeft. Maar er zijn zoveel dingen waar je nog niet zeker van bent. Je voelt dat er iets niet klopt, maar wat dat precies is weet je niet. Is Maurits wel wie hij voorgeeft te zijn en is dat de reden van wat er allemaal gebeurt, of is Victoria de reden?

“Mijn viool is mijn weg naar de vrijheid, dat is altijd al zo geweest. Ik speel en speel, en ga zo op in de muziek dat ik in een andere wereld beland. Ik repeteer enkel nog gefocust op de weg naar het conservatorium, de weg naar studeren met gelijkgestemden. Ik laat me mijn toekomst niet afpakken, door niemand.”

Een absolute aanrader voor liefhebbers van historische romans en iedereen die geïnteresseerd is in verhalen over vriendschap, verlies en het vinden van je eigen plek in de wereld.




De auteur

Elle van Rijn (1967) is auteur van vele succesvolle boeken, waaronder de historische romans De crèche en Terug naar Insulinde, en de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god. Samen met Lotta Magnusson en Jacqueline Rogers bedacht ze de nieuwe historische romanserie Het laatste weeshuis, waarvan het eerste deel, Vos, werd geschreven door Elle van Rijn. 
Het tweede deel, Zwaan, is geschreven door Lotta Magnusson en Kolibrie, het derde deel, is van de hand van Jacqueline Rogers.

Lees hier mijn recensie van: Terug naar Insulinde.

Het laatste weeshuis – Vos koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Vos
Serie: Het laatste weeshuis (1)
Auteur: Elle van Rijn
Genre: historische romanreeks
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: The House of Books, mei 2024
ISBN: 9789044364088 
ISBN: 9789044364095 (eBook)
ISBN: 9789044364101 (luisterboek)
NUR: 342


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.