zondag 29 september 2024

Ik las 'Payback', een jeugdthriller geschreven door Margje Woodrow en vroeg mezelf af "Hoe actueel kan iets zijn?".

Wat als jouw grootste geheim viral gaat?


Payback

Een indrukwekkende doop in de wereld van social media

Margje Woodrow weet opnieuw te verrassen met haar jeugdthriller 'Payback'. Als voormalig juf van groep 8 heeft ze een scherp oog voor de wereld van jongeren en weet ze de spanning op een meeslepende manier op te bouwen.

“Tijdens zijn les dwalen mijn gedachten af naar thuis. Hoe Luca mama laatst een duw gaf… Het maakte me bang. Sinds de scheiding en de dood van een van zijn beste vrienden is hij niet te doen. Mijn hoofd tolt zo erg dat ik mijn vinger opsteek. 
Zijlstra zucht als ik vraag of ik alsjeblieft naar de wc mag.”

In 'Payback' worden we meegenomen naar het Zonnebloem College, waar een TikTok-account met de naam @GossipGirl_Zonnebloemcollege voor opschudding zorgt. Roddels en geheimen worden onthuld en de leerlingen zijn verslaafd aan de laatste updates. 
Laurie en iemand die achter het mysterieuze GossipGirl account zit dat begint met 'Lieve B.' en afsluit met XOXO vertellen het verhaal. Wie die iemand anders is, blijft heel lang verborgen voor de lezers.
Het verhaal wordt nog dreigender wanneer duidelijk wordt dat iemand van het Zonnebloemcollege eerder zelfmoord heeft gepleegd. Laurie begint aan een gevaarlijke zoektocht naar de waarheid.

‘Payback’ behandelt op een realistische manier de gevolgen van cyberpesten en het gebruik van social media. De auteur weet de spanning op te voeren door de hedendaagse setting en herkenbare personages.
De korte hoofdstukken en de wisselende perspectieven zorgen ervoor dat je als lezer niet kunt stoppen met lezen. Je wordt meegezogen in de wereld van Laurie en haar vrienden, terwijl je probeert te achterhalen wie achter de anonieme TikTok-account zit.

“Ik kom overeind, pak mijn rugtas en loop naar het grindpad. Net stond ik in rij acht. Ik doe de zaklamp op mijn telefoon weer aan. Hè? Is dit toeval? Ik heb zeker weer tien appjes van Caro binnen. Geen tijd voor. Geen zin in. Ik moet eerst naar rij veertien, graf twee.
Een berichtje van mama floept in beeld. Ze vraagt waar ik ben. Mijn ogen prikken. Waarom app ik niet ‘help’ terug? Waarom bel ik haar niet? Een stemmetje in mijn hoofd spreekt me waarschuwend toe.”

De auteur weet je steeds weer op het verkeerde been te zetten. Net als je denkt te weten wie de dader is, blijkt er een nieuwe onverwachte wending te zijn. Laurie en haar vrienden zijn personages waar je je goed mee kunt identificeren. Ze maken fouten, maar leren ook van hun ervaringen. Het zijn levende mensen geworden tijdens het lezen.
'Payback' is een absolute aanrader voor jongeren vanaf 13 jaar die van een spannend verhaal houden. Het boek is niet alleen prettig om te lezen, maar zet ook aan tot nadenken over de impact van social media en de gevaren van pesten.

Margje Woodrow heeft met 'Payback' opnieuw bewezen dat ze een meester is in het schrijven van spannende jeugdthrillers. 
Het verhaal is bijzonder actueel, meeslepend en boeiend van begin tot eind. 


De auteur

Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest, en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze films op Netflix of struint ze kringloopwinkels af, op zoek naar mooie en bijzondere spullen. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken! 

Neem ook een kijkje op Margjes website!

Payback koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Payback
Serie: Politie niet betreden
Auteur: Margje Woodrow
 Genre: jeugdthriller
Uitgave: hardcover, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, mei 2024
ISBN: 9789026171758
ISBN: 9789026171765 (eBook)
ISBN: 9789026171772 (audioboek)
NUR: 284, 285


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Fontein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.