vrijdag 4 december 2015

Ik las: 'Niet voor tere zieltjes' van Jeroen GulikerNiet voor tere zieltjes

Van de achterflap:

In Niet voor tere zieltjes krijgt alles en iedereen er genadeloos van langs. Kakkers, cougars, mannen die barbecueën, songfestivalfans, volwassenen die kleurplaten inkleuren, het milfengilde, bekende Nederlanders, ze komen allemaal aan de beurt.
Gewapend met een messcherpe pen en een razendsnelle schrijfstijl geeft Guliker zijn ongezouten mening over zaken als botox, metromannen, kringverjaardagen, realitysoaps, stopwoordjes en vrouwenvoetbal. Humor en herkenning lopen als een rode draad door de columns en korte verhalen.

Als je geen moeite hebt met keiharde zelfspot, venijnig cynisme en humor op het randje, zal dit boek je van een bescheiden glimlach via voorzichtig gegrinnik naar een bulderende schaterlach voeren. Mocht je toch over een teer zieltje beschikken, is dit boek altijd nog uitermate geschikt om cadeau te geven aan je net iets te bijdehante schoonmoeder, azijnpissende zwager of eeuwig gruizige overbuurvrouw.

Ik las het boek.

De cover belooft gepeperde taal met een knipoog. 'Niet voor tere zieltjes'.
Een bundel met veertig columns en korte verhalen om je vingers bij af te likken. Zowel ontspannend door de humor als een eye-opener door de eerlijkheid. De soepele manier waarop Guliker met woorden omgaat is fenomenaal te noemen.

Het is me duidelijk geworden dat de auteur gezegend is met een opmerkzaamheid waarmee hij meer doet dan alleen opmerkzaam te zijn. Hij verwoord wat hij ziet, voelt, ruikt en hoort op een manier waar zowel vrouwen als mannen van kunnen smullen. Het leven van alledag, gezien door de ogen van de auteur.
Dit is een boek wat je mee moet nemen wanneer je wat langer in een bus of trein moet
zitten. Iedere halte een nieuwe column of kort verhaal lezen en genieten van wat je tegenkomt.
Mijn echtgenoot kon het helemaal met de auteur eens zijn wat betreft carnaval in Brabant; ondanks het feit dat hij een rasechte Brabander is kan het carnaval hem niet bekoren. Sterker nog, hij begrijpt er helemaal niets van, heeft het ook nooit begrepen en dat zal ook niet veranderen. Ook hij houdt zich afzijdig (gelukkig).

Het onbegrijpelijke van associaties is iets waar we allemaal wel over nagedacht hebben denk ik, maar zelf dacht ik dat alleen ik zelf zoiets raars ook echt meemaakte en niemand anders.
Ik las dat de auteur wanneer hij in zijn auto zit en een reiger langs het water zie staan, in gedachten altijd: Zie ginds komt de stoomboot hoort. Dat maakt dat ik me meteen gerustgesteld voel; ik ben niet alleen!

'Niet voor tere zieltjes' is een geweldig leuke bundel voor alle zieltjes die lekker willen genieten van wat een ander geschreven heeft over wat hij tegenkomt in het leven.
Het taalgebruik is niet alledaags te noemen, maar het is niet schokkend. Gewoon recht voor zijn raap en maakt daardoor helemaal duidelijk wat bedoeld wordt.

Wat me ontroerd heeft was 'Voorbij' over herinneringen aan zijn opa en oma, waarbij Jeroen Guliker zich afvraagt 'of er van boven wordt meegekeken door de oma van de bloemkool en die opa van die oude Telegraaf, en zo ja, of ze dat dan hoofdschuddend of begripvol knikkend zullen doen.'
Ik vermoed dat het begripvol knikkend zal zijn. En vooral trots.

Over de auteur:
De Nederlandse schrijver Jeroen Guliker (1966) koos na de Havo voor een studie Toeristisch Management. Een keuze die een interessante baan opleverde bij een evenementenbureau, gespecialiseerd in de organisatie van grote internationale sportevenementen. Voor zijn werk reisde hij tussen 1988 en 2008 de halve wereld rond. In 2001 nam hij zitting in de directie van het evenementenbureau om een jaar later mede-eigenaar en algemeen directeur te worden.
Het duurde tot 2008 voordat de geboren Haarlemmer debuteerde als schrijver met de roman Zeven vrouwen later, een gedeeltelijk autobiografisch boek dat hij in eigen beheer zou uitgeven. Via zijn website, e-mailbestanden, vriendenkring, contacten en sociale media als Facebook, Hyves en Twitter ging het balletje rollen en overtrof de verkoop van zijn debuutroman alle verwachtingen.

In 2009 tekende Jeroen een contract bij Karakter Uitgevers waar naast de roman Harde Noten (november 2009) een nieuwe volledig herschreven uitgave van Zeven vrouwen later (april 2010) verscheen. In november 2011 verscheen bij Credo Uitgevers zijn derde boek Verborgen Vrucht, de eerste thriller van zijn hand.
Zijn tweede thriller Havana verscheen daar ook in 2013.

Verkrijgbaar via:
Bestellen via info@jeroenguliker.nl of via de uitgever info@credouitgevers.nl
Of via een Facebookbericht: www.facebook.com/Jeroen.Guliker
€12,50 excl. verzenden. Stuur je naam, post- en e-mailadres. Levering binnen 2 werkdagen na betaling. (info: Jeroen Guliker)

Boekgegevens:
Titel: Niet voor tere zieltjes
Auteur: Jeroen Guliker
Genre: gebundelde columns & verhalen
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Credo Uitgevers, 2015
ISBN: 978 90 81761 32 1
NUR: 401

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.