donderdag 17 december 2015

Ik heb een 'Buzzboek' ontvangen : 'Ze weten niet wat ze doen' van Jussi Valtonen

Wat is een Buzzboek?

Een Buzzboek is een boek waarvan Hebban een x aantal exemplaren van mag weggeven van de uitgever, om buzz te creëeren rond de nog uit te komen titel.


Ze weten niet wat ze doen

Waar gaat dit verhaal over?

Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoop gegooid als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw, begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Joe probeert de dialoog met de activisten aan te gaan, maar daarmee wordt het wederzijdse onbegrip alleen maar gevoed.

Dan komt hij er ook nog achter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Joe’s morele kompas wordt ernstig op de proef gesteld en langzaam begint het gezin door alle spanningen uit elkaar te vallen.

Een ontmoeting met zijn zoon doet hem inzien hoe complex de situatie is en hoe er boven hun hoofden een politiek machtsspel gespeeld wordt dat niet te stoppen lijkt.

Ze weten niet wat ze doen biedt de lezer een geraffineerd psychologisch inzicht van de moderne mens. Het is ook een satire op de wereld van morgen waarin niets privé is en alles te koop is en waarin de keerzijde van ons verlangen naar vooruitgang en de controle over anderen pijnlijk zichtbaar wordt.

Over de auteur:
(foto: Markko Taina)

Jussi Valtonen (1974) studeerde psychologie, theoretische filosofie en Engelse filologie aan de Universiteit van Helsinki, alsook neuropsychologie en scenarioschrijven in Amerika. Hij heeft één wetenschappelijk boek en vier literaire werken op zijn naam staan. Voor zijn recentste roman, Ze weten niet wat ze doen, ontving hij in 2014 de belangrijkste literaire prijs in Finland, de Finlandia-palkinto.

Boekgegevens:
Titel: Ze weten niet wat ze doen
Auteur: Jussi Valtonen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Signatuur, januari 2016
ISBN: 978 90 56725 42 6
ISBN: 978 90 44973 90 7 (e-book)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: He eivät tiedä mitä tekevät
Vertaling: Annemarie Raas
Voor deze vertaling ontving de vertaler een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.