vrijdag 16 juni 2017

'Olivijn - De steen der wijzen', geschreven door Olaf Schuiling


Olivijn
De steen der wijzen

Boekgegevens:
Titel: Olivijn – De steen der wijzen
Auteur: Olaf Schuiling
Genre: aardwetenschappen algemeen
Uitgave: paperback 128 pagina's, illustraties in kleur 
Achter in de flap vindt u een strooizakje greenSand
Uitgever: Uitgeverij Elmar bv, 16 juni 2017
ISBN: 978 90 38925 73 8
NUR: 930

De groene en revolutionaire bron tegen klimaatverandering
Praktische toepassingen 

We weten allemaal dat de uitstoot van CO2 wereldwijd een snelgroeiend probleem is, maar dat de natuur de afvang van dit klimaatbedreigende gas al enige miljarden jaren zelf afdoende reguleert is voor velen wellicht nieuw. 
En dat olivijn, het meest op de aarde voorkomende gesteente, in dat proces een cruciale rol speelt is vast ook nieuw.

Helaas is de huidige uitstoot van dit gas dermate groot geworden dat we de natuur een handje moeten helpen door de beschikbaarheid van deze revolutionaire bron te vergroten. Dat kan, want het mijnen van deze steen, die overal op aarde voorkomt, is eenvoudig en goedkoop.

Toen ik las dat 'Olivijn – De steen der wijzen' gepubliceerd zou worden was ik meteen geïnteresseerd. En het boek heeft me zeker niet teleurgesteld, dit geeft weer een heel andere kijk op de groene revolutie! Het loopt niet allemaal op rolletjes, zoals je zou denken.

Een inleiding die in gewone mensentaal duidelijk maakt waar het precies om gaat bij het olivijnconcept zorgt er voor dat je door leest. Het gaat tenslotte niet om niets. Voor de begrippen die we niet iedere dag tegenkomen te begrijpen is er een behulpzame begrippenlijst aanwezig.
Een stukje verder in het boek wordt meer verteld over dit olivijnconcept.

'Vrijwel al het teveel aan CO2 dat in de loop van de geologische geschiedenis van de aarde door vulkanen is uitgestoten is door een heel gewoon geologisch proces weer uit de atmosfeer gehaald en veilig opgeborgen. Dat proces is de verwering van gesteentes.'

Maar omdat wij in een paar honderd jaar alle fossiele brandstof verbruikt hebben, heeft dat een enorm toename van de CO2-emissie tot gevolg. Daar kan dat natuurlijke proces niet tegenop. 
De natuur biedt een simpele oplossing voor dit probleem en iedereen kan daar een steentje aan bijdragen. We moeten de natuur een handje helpen door de beschikbaarheid van deze revolutionaire bron te vergroten. Dat kunnen we ook omdat het mijnen van deze steen, die overal op aarde voorkomt,  eenvoudig en goedkoop is.

De auteur heeft de olivijnprojecten in vijftien sectoren ingedeeld, waaronder Landbouw, Bosbouw, Wegen en paden en Gebouwen.

Emeritus-hoogleraar geologie Olaf Schuiling schreef een voorstel met de titel Let the Earth help us to save the Earth en diende dat in voor een wedstrijd die in 2007 uitgeschreven werd door Sir Richard Branson voor het beste idee om 1 miljard ton CO2 uit de atmosfeer te halen en veilig op te slaan. Na drie eliminatieronden voor 2600 voorstellen bleven er maar tien finalisten over, waaronder zijn inzending. 

Zijn teleurstelling is groot wanneer de Nederlandse regering zijn project daarna niet ondersteunt. Wat moet er nog gebeuren, vraagt hij zich af?  
In Olivijn – De steen der wijzen lees je hoe overtuigd Olaf Schuiling is van de werking van olivijn, en hoe wij met zijn allen het tij kunnen keren. De lezer kan daar nu zelf al mee beginnen met behulp van het strooizakje greenSand dat u achter de achterflap kunt vinden.
Olivijn – De steen der wijzen is een informatief boek over een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft.

De auteur: 
(foto: Elmar)

Olivijn – De steen der wijzen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

3 opmerkingen:

 1. Wat een bijzonder boek, Mieke. Het zou toch geweldig zijn voor onze kinderen en kleinkinderen, wanneer deze steen iets voor de wereld kan betekenen.
  Heel knap hoe je dit boek hebt weergegeven in je recensie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Mieke,

  Leuke bespreking van een leuk boek (;-) van een bijzondere man van een bijzonder mineraal.
  En blij te merken dat het je ogen opent voor andere oplossingen.

  M.vr.gr.
  Pol Knops

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.