vrijdag 30 juni 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'De Spiegel', geschreven door Harrie Seeverens

Leven met een hond

De Spiegel

Boekgegevens:
Titel: De Spiegel
Auteur: Harrie Seeverens
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 174 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2017
ISBN: 9789463381611
NUR: 402

Kan een hond in de hemel komen en kun je hem daar dan terugvinden? De kerken zeggen weinig over het hiernamaals en van bijna-doodervaringen word je evenmin wijzer.

De vraag kwam half als grap op toen de schrijver en zijn echtgenote hun zieke, oude hond, na eerste behandeling door de dierenarts, zelf gingen verzorgen, want aan het alternatief, ‘een spuitje’, waren ze nog niet toe.

Het bleek een bijzondere patiënt die de schrijver aan het denken zette over mens, dier en wereld en hij werd er zich van bewust dat velen de wereld alleen maar zien als decor of voorraadkamer. De hond hield hem ook een spiegel voor waarin hij zijn eigen onmacht en ongeduld kon zien.
Toen na enkele jaren het spuitje toch onvermijdelijk was, werd het de auteur ook nog eens duidelijk waarom euthanasie wel altijd controversieel zal blijven onder artsen.

Een indirect antwoord op de vraag over de hemel is trouwens te vinden in de Divina Commedia van de Italiaanse schrijver Dante. In de hemel bestaat de tijd niet meer en de uitverkorenen bevinden zich in een ‘eeuwig’ heden waarin ze geen herinneringen meer hebben aan geliefden, familie of vrienden, laat staan aan hun huisdieren.

De auteur:
(foto: Linkedin)

Harrie Seeverens (20 februari 1948)
Van 2002 tot februari 2013: fulltime beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS, bij de Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie.
Auteur van: Charles de Gaulle: op de bres voor Europa (Uitgeverij Aspekt, oktober 2012)

De Spiegel koop je bij de lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.