zaterdag 26 augustus 2017

Ik las: 'Cultureel Erfgoud', geschreven door Jaco van Witteloostuyn

Hoe kunst de samenleving kan verwarmen, schokken, verbinden en waarden en normen kan belichten


Cultureel Erfgoud


Boekgegevens:
Titel: Cultureel Erfgoud
Auteur: Jaco van Witteloostuyn
Genre: mens en maatschappij algemeen
Uitgave: hardcover, 210 pagina's
Uitgever: Lecturium Uitgeverij, februari 2017
ISBN: 978 90 81256 10 0
NUR: 740
Illustratie bandontwerp:
Paul Klee: Kopf, Hand, Fuß und Herz, 1930 aquarel en pen-op-karton, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf

Over Cultureel Erfgoud
Dit boek wordt opgedragen aan
  • alle kinderen
  • al degenen die, vanuit een rolstoel of anderszins afhankelijk, altijd weer naar boven of om zich heen moeten kijken
  • de politiek.
Denk niet te snel dat jij niet tot de doelgroep hoort waar de inhoud van dit boek geschikt voor zal zijn! Het is niet oubollig of saai, maar zelfs bijzonder onconventioneel.
Cultureel Erfgoud is een boek met een kijk op onze hedendaagse politiek en samenleving, maar dan geholpen door kunst en muziek zodat het heel toegankelijk wordt. 
Hier is alles uit de kast getrokken om zoveel mogelijk te kunnen omvatten.

Mensen en onderwerpen die ogenschijnlijk geen overeenkomsten hebben worden in dit boek met elkaar in verbinding gebracht; Béla Bartók  (1881 – 1945) en Johan Cruijff (1947-2016). 'Cruijff voetbalde en redeneerde zoals Béla Bartók noten schreef.'


Op een van de eerste bladzijden een overzichtelijke inhoudsopgave, zodat je snel bij je favoriet kunt zijn. 
De meest uiteenlopende onderwerpen komen in dit boek aan de orde, maar steeds zal een rode draad aanwezig zijn. Zelfs vragen daarover worden achter in het boek beantwoord in het slot-hoofdstuk. 

Dit is een bijzonder uitgebreid boek; niet alleen in keuze van onderwerp, maar ook in de keuze van de muziek. De manier waarop ragtime en Beethoven in dit boek een heel passend plekje gevonden hebben, valt in het niet bij wat fuga en politiek en samenleving in de ogen van de auteur gemeenschappelijk moeten hebben; doelgerichtheid, meerstemmigheid, gelijkwaardigheid en de noodzaak tot harmonische vervlechting oftewel solidariteit.

Dit boek gaat ook over haat zaaien en de vrijheid van meningsuiting, over het verschil tussen het recht van asiel en het recht op asiel, over het nut van referenda. Maar bovenal over in de actualiteit blijven leven en een democratisch bestel onderhouden en indien nodig vernieuwen.

Achter in het boek staat een nuttig register met trefwoorden op alfabet.
Dit is bijzonder actueel gehouden. Let wel: dit boek beschrijft de kijk van de auteur op hetgeen zich afspeelt in onze samenleving. Maar het is zeker een eye-opener!

Nationaal Erfgoud ligt hier op tafel om opnieuw te bekijken en dan tegelijkertijd te luisteren naar de muziek tijdens het lezen.

De auteur:
(foto: website)

Sinds jaar en dag is Jaco Witteloostuyn (1939) actief in de klassieke muziek en in het duiden van beeldtaal op schilderijen en prenten. Daarnaast voelt hij zich sterk betrokken bij het functioneren van de Nederlandse en Europese samenleving. 
Vanuit die achtergronden heeft hij op basis van de fuga als muzikale kunstvorm westerse waarden en normen in een dertigtal essays met behulp van de muziek en de beeldende kunst van grote kunstenaars samenhangend en indringend belicht. 
Een eigenzinnig, origineel, afwisselend, hier en daar weerbarstig kunstboek met een appèl aan de politiek.
Neem ook een kijkje op de website van Cultureel Erfgoud. 

Eerder verschenen van Jaco van Witteloostuyn:
The classical long playing record: design production and reproduction: a comprehensive survey, 1997, tweede vermeerderde druk in 2007
Muziek uit stekels en gaten: Over mechanische muziekinstrumenten, harfenuhren en andere speelklokken, maar in het bijzonder over de speeldoos, 1984 (co-auteur)

Cultureel Erfgoud koopt u via uw lokale boekhandel of 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.