dinsdag 22 augustus 2017

'Pizzabijbel', samengesteld door Simon Giaccotto

Van Caprese tot Margherita en van Napoletana tot Quattro Formaggi
Pizzabijbel

Boekgegevens:
Titel: Pizzabijbel
Auteur: Simon Giaccotto
Genre: kookboek
Uitgave: hardcover, 256 rijk geïllustreerde pagina's
Uitgever: Uitgeverij Carrera Culinair, mei 2017
ISBN: 978 90 48836 92 5
ISBN: 978 90 48836 93 2 (eBook)
NUR: 440

In Pizzabijbel vind je alles over pizza: van Napolitaanse pizza tot pizzolo.
Simon Giaccotto leert je hoe je de perfecte pizzabodem maakt – het belangrijkste onderdeel van de pizza –, vertelt over de geschiedenis van de pizza, het bakken van een pizza en het belang van goede basisingrediënten. In de Pizzabijbel vind je niet alleen klassieke pizza’s als pizza Margherita en quattro formaggi, maar ook pizza’s met zoete toppings en verschillende platbroden zoals focaccia.

Simon Giaccotto vertelt bij Carrera Culinair over de geschiedenis van de pizza:
Over het ontstaan van de pizza kun je eeuwig twisten. Feitelijk is het een plat brood en dat wordt al eeuwenlang in vele culturen gebakken. Maar de pizza zoals wij hem nu kennen – rond, met een rand, tomatensaus en/of kaas – komt uit Napels. Er werd al over geschreven in de zeventiende eeuw. In die tijd was pizza streetfood voor de minderbedeelden.

Pizzeria’s zoals wij die nu kennen, in de vorm van restaurants, bestonden toen nog niet. Je at een pizza uit de hand, op straat. Het idee van de oorspronkelijke pizza is dan ook dat hij twee keer dubbelgevouwen moet kunnen worden, zonder dat hij breekt. De bodem hoort dus niet krokant, maar zacht te zijn. Tot op de dag van vandaag wordt dit verstaan onder de Napolitaanse pizza.

Pas na de Tweede Wereldoorlog wordt de pizza beroemd buiten de Napolitaanse stadsgrenzen. Vervolgens wordt door de emigratie van Italianen de pizza wijd verspreid over de wereld. Vooral in Amerika slaat het erg aan. Momenteel  is Amerika dan ook het land waar veruit de meeste pizza wordt gegeten. De grootste internationale pizzaketen is Pizza Hut met meer dan 12.000 vestigingen in negentig verschillende landen – maar niet in Italië. De Italianen zelf staan wat betreft pizzaconsumptie op nummer twee, gevolgd door Canada.

Het aantal type pizza’s neemt toe, omdat verschillende landen en streken hun keukentradities erin verwerken. De AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) is in 1983 in het leven geroepen om de echte Napolitaanse pizza te beschermen en te promoten. Zij hebben strenge regels opgesteld waaraan een echte Napolitaanse pizza moet voldoen. Je kunt je als pizzabakker en pizzeria hiervoor laten certificeren. De AVPN heeft er ook voor gezorgd dat ‘hun pizza’ binnen Europa beschermd is. In 2010 hebben zij van de Europese Commissie de GTS-status gekregen voor de Pizza Napoletana. GTS staat voor Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.

De meest bekende pizza is de pizza Margherita. Samen met de pizza Marinara zijn dit volgens de AVPN de enige officiële Napolitaanse pizza’s. De pizza Margherita is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Tijdens hun bezoek aan Napels in 1889 kreeg zij de lokale specialiteit aangeboden: pizza. De pizza met tomaten, mozzarella en basilicum was haar favoriet en draagt sindsdien haar naam. De referentie naar de Italiaanse vlag (rood, wit, groen) zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan haar keuze voor deze pizza.

Vandaag de dag is pizza over de hele wereld verkrijgbaar, in vele verschillende vormen en smaken. In dit boek richt ik me op de ‘Italiaanse pizza’. Dat is een pizza met een dunne, krokante bodem, maar niet hard. Ook heeft deze pizza een duidelijke rand, maar minder aangezet dan de Napolitaanse pizza.

Mijn ervaring:
Het was een heerlijke reis door de wereld van de pizza. Weet jij wat een pizzolo is? Ik weet dat nu wel.

Nooit in mijn leven heb ik een pizza gebakken, maar daar komt deze zomer nog verandering in. Mijn echtgenoot wil ook met het boek aan de slag om variaties op tafel te zetten. Het is een uitnodigend boek om mee aan de slag te gaan. Het kan met de tips in dit boek alle kanten uit gaan; van zoet tot pikant.

Je kunt je afvragen of dat origineel Italiaans is, maar in de wereld waarin we nu leven willen we graag alles gebruiken wat mogelijk is, waar het ook vandaan komt, om een voor onszelf zo lekker mogelijk gerecht te maken. Dit boek geeft ons alle tools daarvoor.
Duidelijke recepten, een goede uitleg van de te gebruiken bak-benodigdheden en achterin een receptenindex. Wie houdt me nu nog tegen?

Met dank aan Carrera culinair voor dit exemplaar van Pizzabijbel.

De auteur:

Simon Giaccotto is het brein achter Viva la Pizza, een exclusieve pizzacatering waarbij de pizza’s live worden bereid en gebakken in houtgestookte ovens.
Simon heeft de kunst van het pizzabakken geleerd in Sicilië, waar zijn vader oorspronkelijk vandaan komt.
Nog steeds keren de Giaccotto’s regelmatig terug naar Sicilië, een ideale plek om inspiratie op te doen!

Lees hier het interview op bol.com Lees Magazine van 31 mei 2017 met de auteur.

Pizzabijbel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.