zaterdag 5 augustus 2017

Ik las: 'Donkertest', geschreven door Iris Pinson

Carrière, erotiek en tragiek
Donkertest

Boekgegevens:
Titel: Donkertest
Auteur: Iris Pinson
Genre: literatuur & romans
Uitgave: paperback, 311 pagina's
Uitgever: Pinson Publisher, april 2017
ISBN: 978 90 82192 96 4
ISBN: 978 90 82192 97 1 (eBook)

Het verhaal:
Een erotisch drieluik waarin de zonde, beginnend met de oerzonde, eindigt in de hel. Geïnspireerd door het Hooiwagen-drieluik van de Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch. 

Hoe verhoudt zich de paradijselijke onschuld tot de schuld? Lila, Péar en Victoria Van Gelre zijn drie zussen die het voor elkaar hebben. Ze zijn aantrekkelijk om te zien, hoog-intelligent, welbespraakt en ze hebben een grote aantrekkingskracht op mannen met status. Maar de dames zijn kritisch en ze zijn alleen ontvankelijk voor mannen van goede afkomst, die ook wat te spenderen hebben. 
De drie meiden weten niet beter. Van jongs af aan heeft hun moeder Margret, die een succesvolle Eurocommissaris is, alles in het werk gesteld om haar dochters van een bevoorrechte start in het leven te voorzien. Victoria wordt in het studentenleven van Wichita USA geadoreerd om haar Europese aristocratische attitude. Als taxateur bij Kingston Real Estate doorloopt Lila een met goud bekleed carrièrepad. Hun zus Péar is een talentvolle zwemster die met haar prestatiedrang alles op alles zet om bij de Olympische spelen de beoogde gouden medaille te incasseren. 

De Van Gelre familie staat synoniem voor de allegorische voorstelling rondom een hooiwagen, waar iedereen gretig zijn aandeel probeert te bemachtigen. Helaas wordt de kar voortgetrokken door demonen, die langzaam de nietsvermoedende door het hooi verblinde familie in de richting van de afgrond trekt. De hoogwaardigheidsbekleders zijn niet de onpartijdige hulpbronnen, waardoor de zondenaars één voor één over een brug de hel worden binnengeleid.
(Bron: achterflap)

Mijn mening:
Wanneer je bovenstaande tekst van de achterflap leest weet je niet dat het gezin Van Gelre behalve de drie zussen en de moeder, ook nog een broer Lucas rijk is. 
Lucas is anders dan zijn zussen en hij heeft vreemde 'dromen'. Er is een reden voor het feit dat hij anders is en ook anders behandeld wordt, dat wordt al vrij snel duidelijk in het boek. Zijn 'dromen' grenzen aan het mystieke en worden voor de lezer begrijpelijker naarmate het verhaal vordert. 

De titel wordt al op de eerste bladzijde genoemd en is als het ware een samenvatting van het hele verhaal! Dat is knap bedacht door deze auteur!

Wat ik jammer vond is dat dit boek zo slecht is nagekeken op taalfoutjes. Deze nemen helaas het leesplezier een beetje weg omdat ze afleiden van de inhoud. 
Het taalgebruik is niet alledaags te noemen; het is hier en daar wat opgeblazen tot overdreven hoogdravend alsof dat nog benadrukt moet worden. Maar dat past ook wel in het verhaal; alles wat gebeurt is een beetje overdreven, de waarheid is overtrokken tot in het absurde.

Het begin van het verhaal bestaat uit het uitvoerig voorstellen van de personages, het kabbelt rustig verder zonder echt spannend te zijn. De spanning wordt daarna zeker verhoogd en loopt op tot een einde dat je niet had kunnen vermoeden.
De beschreven seksuele handelingen zijn niet overheersend maar zijn onderdeel van een groter plan en personages die in het begin van het boek niet belangrijk lijken, blijken naarmate het verhaal vordert de grootste vinger in de pap te hebben. Joen Maelre heeft duidelijk de rol van toeziend oog.

Het is Iris Pinson goed gelukt om haar inspiratie door het Hooiwagen-drieluik van Bosch duidelijk te maken. Dit verhaal in drie delen ademt overheersing, domheid, hebzucht, hoogmoed, hel en verdoemenis.

De auteur:
(foto: Facebook)

Neem even een kijkje op haar website.
Iris stel zich voor:
Ik ben schrijfster van liefdesdrama’s (fictie). Mijn romans bevatten ongecompliceerde verhalen voor ’s middags op de bank als het regent of bij mooi weer op het strand.

Eerder las ik van Iris:

Donkertest koopt u via uw lokale boekhandel of via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.