donderdag 10 augustus 2017

Ik las: 'Ginevra', geschreven door Simone van der Vlugt

Een Italiaanse liefdesgeschiedenis

Ginevra


Boekgegevens:
Titel: Ginevra
Auteur: Simone van der Vlugt
Genre: roman
Uitgave: gebonden, 192 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, mei 2017
ISBN: 978 90 26337 05 5
ISBN: 978 90 26337 06 2 (eBook)

Over het verhaal:

Florence, 1394. 
De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio eropna houdt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde. Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. 
Terug in Florence dwingt Ginevra's vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?

Het verhaal van Ginevra leeft nog altijd in Italië; er bestaan verschillende versies die door de eeuwen heen zijn aangepast. Met deze historische roman blaast Simone van der Vlugt de legende nieuwe leven in, wat resulteert in een schitterend en tijdloos liefdesverhaal.

Mijn mening:

De cover is een plaatje om bij weg te dromen, zo mooi!

En dat is nog maar het begin. Dit boek houdt niet op met boeien.
Ik begon gistermiddag in het boek en heb het in één ruk uitgelezen. 
Van een historische roman kan ik genieten, mits deze me meeneemt naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Dat is deze auteur zeker gelukt. 
Door de beschrijvingen van de omgeving, de sfeer en de cultuur van de tijd waarin Ginevra geleefd zou hebben voel je jezelf een toeschouwer die meekijkt in plaats van een lezer die leest. De kaart van Florence voor in het boek is een mooie aanvulling.

Op het titelblad van het eerste deel lees je een op deze plaats heel toepasselijk gedicht van de grondlegger van het Humanisme; Francesco Petrarca.
Op het eerste blad van het tweede deel staat het gedicht van een anonieme middeleeuwse Italiaanse dichter over vrijheid en leven.

Dit liefdesverhaal komt helemaal tot leven doordat door de auteur prachtig wordt weergegeven hoe deze liefde voor deze geliefden letterlijk en figuurlijk uitgroeide tot een doel om voor te leven. 
'Nu het einde in aantocht zou kunnen zijn, wordt ik bang. Je kunt heel onverschillig doen over de dood als die ver buiten je bereik is, maar nu, met elke nieuwe stad die door de ziekte wordt getroffen, wordt het besef dat ik wil leven steeds sterker.'
En dit alles speelt zich af in een tijd en op een plaats waar de mening van de vrouw nagenoeg niets voorstelt. 

Ook de ontdekking van de schoonheid van de wereld om haar heen, zo nabij maar niet eerder door Ginevra gezien, is ontroerend om over te lezen.
'Ik adem diep in en uit. De muffe lucht in het kerkje geeft me te weinig zuurstof, ik kan niet helder nadenken. Ik loop naar de deuropening, terug naar de zon. Buiten laat ik mijn ogen over het ruige landschap glijden, waar klaprozen bloeien in het gras. Tere schoonheid in een ruwe wereld.'

'Ginevra' is een ontroerend mooi en tijdloos liefdesverhaal, verteld door Simone van der Vlugt. Ik kon niet stoppen met lezen.

De auteur: 
(foto: Twitter)

Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. 
Haar thrillerdebuut De reünie werd meteen genomineerd voor de NS Publieksprijs en is succesvol verfilmd met Thekla Reuten en Daan Schuurmans in de hoofdrollen. 
Hierna verschenen de thrillers Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Herfstlied, Op klaarlichte dag en In mijn dromen
Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom vormen de serie met inspecteur Lois Elzinga in de hoofdrol. 
Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige.

In haar laatste thriller, Toen het donker werd, toont Simone van der Vlugt de duistere kant van onze samenleving en hoe een doodgewoon gezin ineens in de criminaliteit kan belanden. Naast thrillers schrijft Simone van der Vlugt historische romans over veelbewogen periodes in de Nederlandse geschiedenis. Eerst verscheen Jacoba, Dochter van Holland, daarna Rode sneeuw in december en in 2015 De lege stad. Meest recentelijk verscheen Nachtblauw, over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw. 
Met haar werk won Simone van der Vlugt verschillende prijzen, waaronder de NS Publieksprijs voor Op klaarlichte dag. Haar boeken verschijnen onder andere in Engeland, Amerika, Duitsland, Spanje, Latijns-Amerika, Tsjechië, Italië, Denemarken, Hongarije en Litouwen.  

Ginevra koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.