woensdag 30 augustus 2017

Ik las: 'Mythen van de dierenriem', geschreven door Jan de Graaf

'De sterrenhemel weerspiegelt het eeuwige in onszelf en nodigt uit om ons thuis te voelen op onze plek tussen hemel en aarde.'

Mythen van de dierenriem

Boekgegevens
Titel: Mythen van de dierenriem
Auteur: Jan de Graaf
Genre: astrologie, spiritualiteit
Uitgave: paperback met illustraties, 400 pagina's
Uitgever: A3 boeken, april 2017
ISBN: 978 94 91557 33 0
NUR: 721 728

Astroloog en coach Jan de Graaf geeft in dit boek aan welke mythen bij de sterrenbeelden horen en plaatst deze dan weer in het grotere geheel van een mensenleven, waardoor ze voor de lezer een bijzondere betekenis krijgen. 
Dat zijn het niet meer zomaar verhalen, maar ware spiegels voor de ziel.

Toen ik het verzoek van de uitgever kreeg dit boek te lezen om er een recensie over te schrijven was het me uit de samenvatting die meegestuurd werd al duidelijk geworden dat dit geen boek zou zijn om even tussendoor te gaan lezen. Ik wilde graag de tijd er voor kunnen nemen en deed dat ook.

Het boek heeft als leidraad de tocht van de held Odysseus, de man van duizend listen, die twintig jaar op zoek was om thuis te komen waar Penelope op hem wachtte. We volgen hem op zijn reis langs de hoeken van de wereld, door de huizen van de horoscoop. Hij moest als boetedoening twaalf werken verrichten, een voor elk sterrenbeeld. Dat staat model voor onze eigen tocht door het leven.
De scheiding en de hereniging van Odysseus en Penelope vormen de rode draad van dit boek.

Door middel van mythologie stelt dit boek je in staat de astrologie beter te begrijpen. Het is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in  astronomie of mythologie, maar de nadruk ligt hier vooral op astrologie.
'Astrologie is poëtisch, omdat daarin die andere, grotere werkelijkheid van de ziel vanzelfsprekend is.' 
Dit vind ik een mooie en goede constatering.

We zijn op zoek naar onszelf en waarom we zijn zoals we zijn. 
In 'Mythen van de dierenriem' lees je inspirerende verhalen over de sterren, de Zon en de Maan. Maar ook over planeetgoden zoals Mars, de god van oorlog en ruzie en over Venus, de godin van de liefde. Elk sterrenbeeld brengt je een stukje dichter bij jezelf door de verhalen die je te lezen krijgt.
De illustraties zijn juweeltjes en de tabellen zijn overzichtelijk en zeer behulpzaam.

Het boek is bijzonder informatief en naar mijn mening daarom niet geschikt om even tussendoor te lezen. Neem er vooral de tijd voor. Dat is tijd die goed besteedt wordt, neem dat van me aan. 
Je zult ook vaak een moment van herkenning krijgen tijdens het lezen, zowel bij jezelf als bij je naasten.

Dit boek is verdeeld in twee delen.
In het eerste deel lees je over de kosmische orde, het ritme van de seizoenen en de kringloop van het leven. 
In het laatste hoofdstuk wordt vooral aandacht besteed aan de elementaire krachten van vuur, waarde, lucht en water. We zien deze elementen overal in onze omgeving, ook bij onszelf en mensen in onze omgeving, maar soms zijn we ons daar niet van bewust. Leer jezelf (her)kennen, maar ook de leden van je gezin.

Tweelingen en andere beweeglijke tekens hebben beweeglijke mentale energie.
Over het algemeen zijn ze snel van begrip en hun opnamevermogen is groot. Niet iedereen kan zo snel meekomen, waardoor soms gedacht wordt dat ze wispelturig zijn.
Een goede tip van de auteur voor Tweelingen:
'Door in de communicatie met anderen je gedachtesprongen, interessante zijpaden en invallen duidelijk te maken laat je zien hoe levendig je geest werkt en ben je gemakkelijker te volgen.'

Het tweede deel bestaat zowel uit verhalen als de kosmische connectie met het jaargetijde en komt de betekenis van de zonneboom in ons leven aan bod.
In de twaalf hoofdstukken met als titel de naam van een sterrenbeeld, lees je verhalen waar je wel eens over gehoord hebt maar toch weer vergeten bent. Ik heb werkelijk genoten!

Als afsluiting lees je over Ouroboros – einde en begin.
De naam Ouroboros komt uit het Grieks ουροβóρος en betekent staart-eter. Het is een symbool uit de alchemie, en een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Het is een afbeelding van een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt. 
Iedereen kent deze afbeelding. Het is mooi en bovendien een geruststelling dat dit symbool als zo lang bestaat.
'Het leven is een cirkel.' en ... 'hij die met zijn hoofd in de wolken loopt en toch zijn voeten op de grond heeft, is een waarlijk groot mens.'

Achterin nog een namenlijst en een lijst met titels die een inspiratie waren voor de auteur.

De auteur:
(foto: website)

Jan de Graaf is astroloog (erkend lid AVN), docent intuïtieve ontwikkeling en schrijver van boeken over astrologie en spiritualiteit. Hij is getrouwd met Cora van Vliet en vader van twee dochters. Hij heeft zijn praktijk in Bodegraven.
Neem ook een kijkje op zijn website Inspiratiesite.nl en op de website van Essence College.

Mythen van de dierenriem koopt u via uw lokale boekhandel of bij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.