vrijdag 8 februari 2019

Ik las: Gwendys knoppenkist, geschreven door Stephen King en Richard Chizmar

Een duister verhaal uit het hart van Stephen Kings wereld, Castle Rock.


Gwendys knoppenkist

Het verhaal:

Er zijn drie manieren om bij het uitzichtpunt in het plaatsje Castle Rock te komen: Route 117, Pleasant Road en de zogenaamde Suicide Stairs. In de zomer van 1974 neemt de 12-jarige Gwendy Peterson elke dag de trap, die stevig verankerd zit met bouten in de bergwand. 

Als Gwendy op een dag boven aan de trap op adem staat te komen, wordt ze aangesproken door een vreemdeling. Op een bankje in de schaduw zit een man met een zwarte broek aan, een zwarte overjas en een wit overhemd. Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje.

Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje.

Mijn mening:

Op de cover zie je op de voorgrond een afbeelding van de man met een zwart hoedje en op de achtergrond zie je hem in gesprek met Gwendy op de zogenaamde Suicide Stairs. Het lijkt alsof hij heel Castle Rock omarmt, maar het kan ook zijn dat het plaatsje in zijn greep is. Wie zal het zeggen?
De illustraties die in het boek staan benadrukken het verhaal op een goede manier.
Het is een klein, mooi gebonden boek met een zwarte binnenkant. Dat is letterlijk en figuurlijk bedoeld.

Na een langzame opening lees je in een vlot tempo het verhaal van Gwendy terwijl ze opgroeit van klein, dik meisje tot een prachtige jonge vrouw bij wie alles in het leven lijkt te lukken.
Door de knoppenkist wordt Gwendy betoverd en via haar de rest van de mensen met wie ze in aanraking komt, zoals haar ouders en haar vrienden. Soms komt dat de betrokkene ten goede terwijl een andere keer iets vreselijks met die persoon gebeurt.

In het boek wordt ook gesproken over de wereldleiders die net als Gwendy een soort van knoppenkist hebben, waarbij met een druk op de knop de meest verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren voor hele bevolkingsgroepen.
Het is wel goed dat dat feit ons weer even voor ogen wordt gehouden.

Gwendy leeft met een groot geheim en kan dat met helemaal niemand delen. Zelfs niet met haar beste vriendin die op een onverwacht moment uit het leven van Gwendy stapt.

Het is leuk om te lezen dat Gwendy uiteindelijk gaat schrijven en daar eerst een ouderwetse typemachine voor gaat gebruiken; later zou dat een computer worden en dat zouden dan haar eigen knoppenkisten kunnen zijn. Alles wat je maar wilt kan daarmee tot stand gebracht worden, tenslotte. Fantasie is heerlijk!

Een kleine bijkomstigheid is dat ik me na het lezen wel even heb wel afgevraagd wat ik zelf zou doen met zo'n knoppenkist. Maar dat antwoord houd ik voor mezelf.

Het verhaal heeft me meteen weten te boeien; het was minder eng dan ik gewend was van Stephen King en gevoelsmatig helemaal anders maar daarom niet minder prettig om te lezen. De personages zijn duidelijk neergezet en de dialogen lezen heel natuurlijk.
Ik waardeer dit boek  met vier sterren.Stephen King
(foto © Shane Leonard)

Stephen King (Portland, Maine, USA, 21 september 1947) heeft wereldwijd meer dan vijftig bestsellers op zijn naam staan. Hij schreef spanning, horror, fantasy, bovennatuurlijk, en in welk genre hij zich ook waagt, steeds weet hij wereldwijd miljoenen lezers aan zijn boeken gekluisterd te houden.
Zijn roman 22-11-1963 behoorde in 2011 tot de top tien van The New York Times Book Review en won de Los Angeles Times Book Prize in de categorie Mysterie/Thriller. 
In 2003 ontving hij de National Book Foundation Medal for Distinghuished Contribution to American Letters en in 2014 de National Medal of Arts.
Hij woont in Bangor, Maine, met zijn vrouw, schrijfster Tabitha King.

Richard Chizmar
(foto: website Richard Chizmar)

Richard Chizmars (21 december 1965) werk heeft in tientallen publicaties gestaan en hij heeft er meerdere prijzen mee gewonnen, waaronder twee World fantasy Awards en vier International Horror Guild Awards. Hij heeft meerdere verhalenbundels gepubliceerd
Zijn derde korte verhalenbundel, A Long December, werd uitgelicht op Kirkus en Booklist, en Entertainment Weekly plaatste een voorpublicatie.
Zijn werk wordt in vele talen vertaald.

Gwendys knoppenkist koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Gwendys knoppenkist
Auteurs: Stephen King & Richard Chizmar
Genre: thriller
Uitgave: gebonden, 176 pagina's
Uitgever: The House of Books, 23 november 2018
ISBN: 978 90 44354 98 0
ISBN: 978 90 44355 99 7 (eBook)
NUR 332
Oorspronkelijke titel: Gwendy's Button Box
Vertaald door: Nathaly Schrijnder


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.