zondag 10 februari 2019

In de brievenbus: Historische Verhalen - Verzamelbundel IIIHistorische Verhalen
Verzamelbundel III

Een weesmeisje in het zeventiende-eeuwse Londen dat probeert te overleven, een beeldhouwer uit het oude Egypte die voor een onmogelijke opdracht staat, een visser uit Dordrecht die verzeild raakt in politieke conflicten van de Lage Landen, en twee priesters die de olifant van Karel de Grote moeten verzorgen.

Dit is een kleine greep uit de personages die voorkomen in deze gevarieerde verhalenbundel. Niet alleen zijn de vertellingen geschreven door meerdere auteurs, ook speelt elk verhaal zich af in een andere tijdsperiode. Van het Bijbelse Jericho uit de dertiende eeuw voor Christus, tot het moderne Cambodja van de jaren ’80.

Alle vertellingen zijn gebaseerd op historische feiten en zijn zo geschreven dat ze daadwerkelijk gebeurd zouden kunnen zijn. De auteurs voegen een menselijk verhaal toe aan de harde feiten die in de geschiedenisboeken staan.

Verhaalfragment
Londen, 1774

Vandaag was de kou Martha’s vriend. Gisteren had hij haar gemarteld en gebeten, maar nu streek de sneeuw bijna liefdevol over haar kaak, die gloeide en bonsde. Elke smeltende sneeuwvlok tegen haar huid betekende een seconde van troost. Ze moest zichzelf dwingen om de stoffen zak met spullen niet van haar rug te gooien, om door te blijven lopen, om niet te gaan zitten en zich door de kou te laten omhelzen. Als de meester zou horen dat ze te laat was bij een klant, zou het niet bij één klap blijven.

Haar vingers werden langzaam gevoelloos en op het moment dat ze dacht dat ze haar handen nooit meer zou kunnen bewegen, snoof ze de geur van rook op. Ergens waren de eerste bedienden begonnen met het bereiden van een ontbijt. Ze versnelde haar pas, de zak bonkte tegen haar rug en haar knieën kreunden. Door de sneeuw kon ze nog minder zien dan normaal en ze had geen idee hoe laat het was. Bij het tweede, derde of zevende adres zou ze het excuus hebben dat het werk bij de vorige klant was uitgelopen, maar dit was het eerste adres van de dag. Na gisteren moest dit perfect gaan.

‘Martha.’ De stem sneed door de sneeuw. Martha probeerde de pus en de sneeuwvlokken uit haar ogen te wrijven en keek om zich heen. Het duurde te lang voordat ze het silhouet had ontdekt dat in de deuropening stond, twee huizen verderop.

(Fragment uit het verhaal ‘Een kille ochtend' van Marjolijn van de Gender.)

Eerder las ik de bundels:

De namen van de auteurs op volgorde van publicatie in de bundel:
Marjolijn van de Gender
Daniël Korving
Marloes Jongewaard
Sandrine van der Velde
Debby Willems
Ilse Bockstaele
Jeanine Erades
Wouter van Gorp
Johan Klein Haneveld
Stella van Lieshout
Iris Versluis
Mathijs van der Loo
Hay van den Munckhof
Paul Christiaan Smis  

Historische Verhalen - Verzamelbundel III koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Historische Verhalen - Verzamelbundel III
Diverse auteurs (zie hierboven)
Redactie en vormgeving: Rik van der Vlugt
Eindredactie: Esther Roth, Marjolijn van de Gender
Genre: verhalenbundels
Uitgave: paperback, 220 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen
ISBN: 978 90 82642 66 7
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.