woensdag 6 februari 2019

Ik las: Opgejaagd Wild - Wouter HeldersOpgejaagd Wild

Het verhaal:

De militaire carrière van Sam de Wild is voorbij wanneer een eindoefening in de jungle van Frans-Guyana ontaardt in een gevecht met dodelijke afloop. In plaats van para wordt hij een paria.
Maanden leven met alleen uitgaven zonder inkomsten is funest voor een economie, ook die van een enkel persoon. De meestal onbevreesde ex-commando is de wanhoop nabij als hij wordt gerekruteerd als huurling. 
Het is een baan met een goed salaris, bovendien betreft het een nobel doel. Sam zal samen met andere elite-huurlingen een laatste toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten in een grensoverschrijdend nationaal park, beveiligen tegen stropers.
Ook nu lijkt het alsof de duivel er mee speelt. Sam wordt al snel voor moord gezocht en wordt door zijn voormalige collega's opgejaagd.
Via een voormalig collega weet hij de aandacht te trekken van journaliste Sofie Lafleur die uiteindelijk zijn verhaal wil gaan vertellen omdat zij voelt dat er meer achter zit dan in eerste instantie te zien is.
Maar het kwaad is al geschied en het gaat van kwaad tot erger... 

Mijn mening:

Opgejaagd Wild is het eerste boek dat ik lees van Wouter Helders.
Hij weet de lezer vanaf de eerste bladzijde te boeien. Hier maakte ik kennis met de protagoniste Sofie Lafleur; dat wat ik las maakte me nog meer benieuwd naar het persoonlijke verhaal van deze vrouw.

Al snel wordt de titel Opgejaagd Wild duidelijk. Je voelt de hete adem in de nek als Sam moet vluchten voor zijn achtervolgers. Maar het is niet alleen Sam op wie gejaagd wordt!

'Sommige mensen vluchten als er gevaar is, of worden apathisch, geven op en gaan liggen. Anderen vechten. Sam behoorde tot die laatste categorie. Het was precies zoals hij al vaker had meegemaakt op momenten dat het erom ging. Het was alsof er een luchtbel over de wereld viel...'

De hoofdstukken en de plekken waar het verhaal zich afspeelt wisselen afhankelijk van de persoon door wiens ogen je mee mag kijken: Sofie, Sam of een persoon die direct te maken heeft met hetgeen Sam de Wild en Sofie overkomt in dit verhaal.
Stukje bij beetje leer je meer over de achtergrond van Sofie en het respect voor dit personage kan niet anders dan groeien.

'Haar schrijversbloed borrelde onder haar huid, als een muggenbultje dat schreeuwde om te worden gekrabd. Toch realiseerde ze zich dat dit de laatste keer moest zijn. Haar lijf had haar meer dan duidelijk gemaakt dit niet meer te trekken.' 
'Tegelijkertijd wist ze ook dat ze niet kon stoppen met schrijven. Het zat in haar bloed, vormde een onlosmakelijk deel van haar zijn.'

De lezer wordt zo nu en dan op het verkeerde been gezet door de auteur, waardoor de spanning nog meer stijgt. Op die momenten weet je echt niet hoe het verhaal af zal lopen. Je weet dat je een fictief verhaal aan het lezen bent, maar het is mede door de goede dialogen werkelijk levensecht. 

De achtergrond van Wouter Helders is goed merkbaar in deze indrukwekkende actiethriller met een psychologisch tintje. Een actueel thema is hier heel goed neergezet en ligt aan de basis van dit verhaal. Knap gedaan, naar mijn mening!

Muziek speelt een grote rol door het hele boek heen; je leest over luisteren naar Queen en Elvis tot naar de eerder mij onbekende Bok van Blerk uit Zuid-Afrika.
De 'De La Rey Song' werd in 2006 geschreven door Bok van Blerk.

Ik heb Opgejaagd Wild graag gelezen.


De auteur:
(foto: LetterRijn)

Wouter Helders (Eindhoven, 1983)
Hij is getrouwd met Evita; ze hebben twee kinderen: Rijk en Belle.

Wouter werkte jarenlang als militair journalist voor het Ministerie van Defensie en bezocht in die functie verschillende uitzendgebieden. Hij maakte onder meer reportages in Mali en Afghanistan waar hij wekenlang met de troepen optrok, maar bezocht ook oefenlocaties van het Franse Vreemdelingenlegioen in Frans Guyana en voer mee met marineschepen tijdens NAVO-oefeningen en mijnbestrijdingsacties.

De dingen hij zag, hoorde en meemaakte vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn thrillers zijn dan ook doorspekt met realisme en feiten, ingebed in een rijke fantasie.
Lees meer over hem op zijn auteurspagina bij Uitgeverij LetterRijn.

Zijn debuut Machtsstrijd, haalde de shortlist van de Diamanten Kogel en won de Hebban Thriller debuutprijs. Verraad, Wouters tweede thriller, werd door ThrillZone genomineerd voor beste Nederlandstalige Thriller. Opgejaagd Wild is het derde deel uit de Sofie Lafleurreeks.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)

Opgejaagd Wild koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Opgejaagd Wild
Auteur: Wouters Helders
Genre: actiethriller
Uitgave: paperback, 275 pagina's
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 15 september 2018
ISBN: 978 94 91875 68 7
ISBN: 978 94 91875 69 4 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.