Rechercheur De Klerck en het doodvonnis
Onlangs ontving ik een exemplaar van 'Rechercheur De Klerck en het doodvonnis'. Dit is het eerste deel uit de reeks: De Klerck.
Voor in het boek las ik iets wat me ontroerende:
"Opgedragen aan Albert Cornelis Baantjer, zonder wie dit boek nooit was geschreven. Dit is mijn eerbetoon aan de grootmeester."
Het verhaal:
Rechercheur De Klerck heeft na weken speuren een verdachte van een insluiping vastgezet. Maar het loopt niet zoals verwacht.
Bart Bovend'Eerdt komt naar het hoofdbureau om een misverstand recht te zetten. Terwijl deze ondernemer op zakenreis was, is iemand zijn kantoorpand binnengedrongen. Maar de verdachte is onschuldig volgens Bovend'Eerdt!
De Klerck voelt aan zijn water dat er iets niet helemaal klopt, maar hij laat de verdachte gaan. Samen met Bovend'Eerdt verlaat de verdachte het politiebureau.
De Klerck is ontsteld wanneer een uur later het bericht komt dat Bart Bovend'Eerdt zich heeft opgehangen aan de Erasmusbrug.
Was dit wel een vrijwillige zelfmoord?
De Klerck voelt de druk van bovenaf om deze zaak te sluiten.
Mijn mening:
Paul Dieudonné heeft met 'Rechercheur De Klerck en het doodvonnis' een Rotterdamse 'Baantjer' geschreven.
Net zoals in de Baantjer-boeken wordt gebruik gemaakt van lekker korte zinnen zonder moeilijke woorden, de dialogen zijn heel natuurlijk waardoor het lijkt alsof je er bij staat en meekijkt.
De personages zijn duidelijk beschreven.
Maar vooral de beschrijving van de omgeving is prachtig gedaan; de liefde voor Rotterdam is goed merkbaar.
"De Klerck hield zich aan boord stevig vast en genoot. Hoe vaak was hij door de jaren heen de rivier overgestoken? Duizenden keren minstens. Nooit kon hij er genoeg van krijgen. Hij hield van Rotterdam en hoe de stad altijd weer moeilijke tijden te boven kwam. Een bedrijvige, ijverige stad."
Het verhaal ontwikkelt zich zoals ik verwacht had. De Klerck en zijn onvolprezen hulp Klaver bekijken deze zaak ieder op hun eigen manier: Klaver is enorm enthousiast en vaak zelfs té enthousiast, terwijl De Klerck (met cee-kaa op het eind) er een rustiger kijk op heeft. Hij is een goede leermeester voor Ruben Klaver.
Een onverwachte plotwending heeft nog voor een verrassing gezorgd.
Het is een heerlijke detective die je in één keer uitleest.
'Rechercheur De Klerck en het doodvonnis' is helemaal in de sfeer en de stijl van Baantjer en ik kijk dan ook uit naar het tweede deel over De Klerck en de Rotterdamse recherche.
De auteur:
Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer (1923-2010) bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver daarom sterk beïnvloed door deze beroemde Amsterdamse rechercheur en schrijver.
Rechercheur De Klerck en het doodvonnis koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens
Titel: Rechercheur De Klerck en het doodvonnis
Serie: De Klerck #1
Auteur : P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 140 pagina's
Uitgever: E-Pulp Publishers, maart 2019
ISBN: 978 94 92715 39 5
ISBN: 978 94 92715 40 1 (eBook)
NUR: 331
Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.