maandag 27 mei 2019

Ik las: 'Duister verleden', geschreven door Wim Hendrikse

Een Eyewitness Thriller


Duister verleden

De moeder van archeologe Linda Francke komt te overlijden en kort daarop verdwijnt haar zus. Vervolgens pleegt iemand een inbraak in haar huis en een man overlijdt onder verdachte omstandigheden. Al deze zaken blijven onopgelost.

Tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe zeesluis in Terneuzen stuit men op het skelet van een baby, die omstreeks 1830 is vermoord. Was archeologe Linda Francke bij toeval betrokken bij het voorbereidende bodemonderzoek?

Detective Joop Hamelink en rechercheur Theo de Rooy vinden een gruwelijk verminkt lijk, waardoor de gebeurtenissen, in het anders zo rustige Zeeuws-Vlaanderen, in een stroomversnelling komen.

Het spoor lijdt naar een kleine sekte in Zuiddorpe, geleid door een charismatische man die angstvallig probeert zijn ware identiteit verborgen te houden. Verleden en heden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Mijn mening:

Al meteen in het eerste hoofdstuk wordt de aandacht van de lezer door de auteur gevangen gehouden door een spannend begin; hoe het verhaal zich zal gaan ontvouwen blijft nog een geheim.
De prettige, rustige schrijfwijze nodigt uit tot snel verder lezen in dit verhaal wat zich afspeelt in Zeeuws-Vlaanderen, in en rond Terneuzen.

De hoofdpersonen worden al snel uitgebreid voorgesteld aan de lezer, hierdoor kun je dit deel goed afzonderlijk lezen van de eerdere delen.
Het kleine detectivebureau Eyewitness is gevestigd in het plaatsje Hoek. Vader Richard Hamelink is inmiddels de negentig gepasseerd, is sterk in ICT en doet het kantoorwerk terwijl zoon Joop het buitenwerk doet.
Moeder Martha houdt het duo liefdevol in de gaten wanneer ze  samenwerken met rechercheur Theo de Rooy om de waarheid te achterhalen. Joop heeft veel hulp van zijn ouders gekregen na zijn scheiding en later ook na de dood van zijn ex-vrouw. Hij heeft haar zelfmoord niet aan zien komen.

De lezer krijgt veel informatie over de geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen, over de watersnoodramp van 1953 en over de winkels en (muziek-)café's in Terneuzen en omgeving. Zo lees je onder andere over Porgy & Bess in Terneuzen, muziekcafé 't Schallemaaj in Ossenisse, Luwak in Terneuzen, Penny Lane in Oostburg, maar ook Boekhandel van de Sande wordt genoemd!
In 'Duister verleden' steek je veel op over de muziekwereld; zo kun je ook lezen dat Vince Taylor model stond voor Ziggy Stardust, een alter ego van David Bowie.

In cursief volg je een prachtig verhaal over een onmogelijke liefde uit 1830. Dit heeft direct te maken met de gebeurtenissen die in de rest van het verhaal beschreven worden.
Hierna volgt nog een aantal cursief geschreven hoofdstukken waarbij je je afvraagt wie hier de verteller is. Langzaam maar zeker wordt dat duidelijker en het verhaal wordt nog angstaanjagender!

" 'Soms zie ik de doden, weerspiegeld in ramen. Een bekende stem, fluisterend in de bosjes. Ik draai me om en zie niets. dat is de prijs die ik moet betalen, ik zal er mee moeten leven.' 
Doden, weerspiegeld in ramen? Wat moest ze daarop zeggen? Waren de doden van ouderdom gestorven? Doden door geweld? Ze durfde er niet naar te vragen, bang voor het antwoord. Was ze overgeleverd aan de grillen van een gek?"

'Duister verleden' heeft een prachtige spanningsboog en leest ontzettend lekker. De ontknoping is verrassend te noemen; ik heb er werkelijk van genoten en waardeer deze Eyewitness-thriller met vier mooie sterren. Een volgend verhaal van Wim Hendrikse met deze personages in de hoofdrol wil ik zeker lezen!

Om bij de woorden van Theo de Rooy in de epiloog te blijven:

"Wat een verhaal. Je zou er een film van kunnen maken."De auteur:

Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel, Zeeland. 

Hij publiceerde sinds 2005 zes boeken en werkte mee aan vijf bundels korte verhalen. In 2008 publiceerde hij de bestseller David Bowie. Een ster die op aarde viel.

Projecten lopen vaak door elkaar heen en momenteel werkt de veelzijdige schrijver aan een serie “Eyewitness-thrillers” die zich volledig in Zeeuws-Vlaanderen afspelen. De liefde voor muziek is een regelmatig terugkerend thema in zijn werk.

Duister verleden is het derde deel in de Eyewitness-serie. Eerder verschenen bij ASPEKT in deze serie:  Familiegeheimen en Bloedband.
De delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. Elk deel is een afgerond verhaal.

Duister verleden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Duister verleden
Een Eyewitness Thriller
Auteur: Wim Hendrikse
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 406 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2019
ISBN: 978 94 63385 46 6
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.