zaterdag 11 mei 2019

Nog te lezen 'De Amerikaan', een literaire roman geschreven door Gerrit BrandDe Amerikaan

1969. De eerste mens op de maan. De jeugd in opstand tegen het gezag. No more war. Flowerpower.

Gerard van Zandt neemt deel aan het jaarlijkse Concours Hippique. Hij ontmoet femme fatale Carmen. Haar komst vanuit het woonwagenkamp naar zijn boerderij zet zijn leven op stelten. Haar ontuchtige levensstijl past niet bij het boerenbestaan. Aan hem de keuze: gek doen en Carmen volgen – of terug naar af en een gewoon boerenleven leiden.

Ook het dorp ontkomt niet aan de veranderingen in de maatschappij. De grimmige buitenwereld dringt zich op als er een autoweg wordt aangelegd en de oude vaart, die ooit de belangrijkste verkeersader in de regio was, overbodig wordt verklaard. De vaart moet dicht. Welnee, de vaart moet openblijven, vindt de jeugdige leraar Nederlands Henry Maartens. Hij begint een actiegroep. Daar moeten de notabelen van het dorp niets van hebben.

Een drietal zakenlieden – het triumviraat – bepaalt de toon. Ze hebben burgemeester Croon in hun macht. Als een oude boerderij wordt omgebouwd tot een seksclub nemen de ontwikkelingen onverkwikkelijke vormen aan.

De Amerikaan is een caleidoscopische roman, die zich afspeelt op het platteland in het oosten van Nederland. Gerrit Brand schildert op onnavolgbare wijze hoe het dorpsleven steeds meer op de kop komt te staan. Wanneer de woedende familie van Carmen de seksclub betreedt om paal en perk te stellen, kan dat alleen maar leiden tot een onontkoombare, apocalyptische ontknoping. 
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

De auteur:
Gerrit Brand (1956) werd geboren in Zwolle en groeide op in Dedemsvaart. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen. 
Hij werkt als communicatieadviseur, uitgever, vertaler en docent.
De Amerikaan is zijn vierde roman. De eerste versie schreef hij al in 1982, maar heeft het toen niet afgemaakt. Bij een verhuizing kwam het weer boven water en nu is De Amerikaan een feit!

Eerder las ik van Gerrit Brand De wegen van Valentina.

De Amerikaan koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De Amerikaan
Auteur: Gerrit Brand
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, mei 2019
ISBN: 978 94 91737 48 0
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.