vrijdag 10 mei 2019

Ik las: De buurheks en het lied van de natuur. Geschreven door Wendy Noordzij met tekeningen van Peter van Harmelen.

Een grappig, spannend en leerzaam verhaal, waarin de liefde voor de natuur centraal staat.


De buurheks en het lied van de natuur

Elsa en Arne gluren door de heg. Hun harten kloppen in hun keel.
De buurvrouw hangt een zwarte kookpot boven een vuurtje.
Die vrouw is een heks! Dat heeft hun moeder verteld.
Maar heksen bestaan alleen in sprookjes! Of toch niet?

Al snel maken ze kennis met Vevina, de buurheks.
Vevina is niet eng of gemeen, maar juist heel aardig.
Op een dag ontdekken de kinderen dat het heel erg stil is in het bos.
Ogham, een oude man die in een holle boom woont, vertelt dat het lied van de natuur is verdwenen.
Dat is het begin van een onvergetelijk avontuur, waarbij Elsa en Arne dankbaar gebruik maken van de kennis van de buurheks.
Ook krijgen ze hulp van een grommende kanarie, een pianospelende poes en een bruine kikker…
(bron info: achterflap)

Mijn leeservaring:

'De buurheks en het lied van de natuur' is zowel geschikt voor jongens als voor meisjes. Ook ouders en anderen die graag voorlezen zullen enorm van dit verhaal kunnen genieten. Het staat dichter bij ons allemaal dan je in eerste instantie zou denken.

De prettige schrijfstijl van de auteur zorgt er voor dat het boek in een mum van tijd gelezen is. Het is zelfs leuk om het vaker te lezen omdat er zoveel informatie in te vinden is. Lees over eb en vloed en wat de maan daar mee te maken heeft.
Humor is een belangrijk onderdeel in het boek waardoor het verhaal zeker niet te zwaar op de hand is, als je dat al mag zeggen over verhalen.
Probeer zelf ook een boekrol te maken; je zult zien dat het leuk is om te doen! Schrijf daar dan op wat belangrijk voor jou is!

De boodschap in het verhaal is duidelijk: samen moeten we goed voor de natuur zorgen, we moeten er goed naar luisteren want de natuur schenkt ons meer dan we soms herkennen!
Bovendien is het belangrijk om niet klakkeloos iets als een vaststaand feit aan te nemen; het zou tenslotte helemaal anders kunnen zijn. Denk zelf na en vorm dan een eigen mening.

Heel veel van wat je leest in 'De buurheks en het lied van de natuur' is op feiten gebaseerd; er bestaat een zelfs een oud alfabet met de naam Ogham 
(Oudiers: ogam, soms ook, naar de eerste drie letters: beth luis nion of 'het boom alfabet') 
bron info:  Wikipedia 

Met 'De buurheks en het lied van de natuur' bewijst Wendy Noordzij door de soepele zinsbouw, de duidelijk beschreven personages en de prettige dialogen dat ook het schrijven van een spannend, informatief en nieuwsgierig makend kinderboek geen probleem voor haar is.

De prachtige illustraties van Peter van Harmelen vullen het verhaal aan tot een kleurig geheel. Ook leuk om te laten zien aan de kleintjes, terwijl je ze voorleest!

Ik kijk dan ook uit naar een volgend avontuur!
De auteur:
Als kind vond Wendy het geweldig om verhalen te lezen én te maken. En die liefde is altijd gebleven. Het was voor haar dan ook een logische keuze om de journalistiek in te gaan. Na haar Hbo-opleiding Publiciteit & Presentatie werkte ze tien jaar op de redactie van een krant. Totdat ze gevraagd werd om hoofdredacteur te worden van twee vakbladen. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf RedactieVisie, waarvoor ze allerlei artikelen schrijft voor diverse vakbladen, magazines en kranten. Ze vindt het prachtig om de uitspraken en belevenissen van mensen helder op papier te zetten. Maar daarnaast vindt ze het ook ontzettend leuk om haar fantasie de vrije loop te laten gaan. Daarom wilde ze heel graag een kinderboek schrijven. En deze langgekoesterde wens is met haar eerste kinderboek ‘De buurheks en het lied van de natuur’ in vervulling gegaan! Inmiddels is ze alweer aan het nadenken over deel twee. Ze zit namelijk nog vol inspiratie!
(bron info: Wunjo Uitgeverij)

De illustrator:
Tussen Amsterdam en  IJmuiden, middenin het westelijk havengebied, liggen de overblijfselen van het dorpje Ruigoord (www.ruigoord.nl). Daar heeft Peter atelier. Naast zijn werk als kinderboekenillustrator houdt hij zich ook bezig met ontwerpen van flyers, posters, decors en zijn er al verschillende ontwerpen te zien in het dorp. Daarnaast vindt Peter het erg leuk om te schminken bezig tijdens kinderfeesten in de OCCII ( http://occii.org/ ), bij de Ballonnenkidz op Ruigoord of tijdens de verschillende festivals die daar gehouden worden.
(bron info: Wunjo Uitgeverij)

De buurheks en het lied van de natuur koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: De buurheks en het lied van de natuur
Auteur: Wendy Noordzij
Genre: kinderboeken, 7 - 10 jaar, AVI niveau M6
Illustraties door: Peter van Harmelen
Uitgave: hardcover, 148 pagina's
Uitgever: Wunjo Uitgeverij, maart 2019
ISBN: 978 90 82985 40 5
NUR: 282


Met dank aan Wunjo Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.