zondag 5 mei 2019

Ik las: Geest & Beest - Marianne Vogel

Wie over Goethe spreekt, kan over Buchenwald niet zwijgen


Geest & Beest
Berlijnse thriller

Een foute vader. Dat is de erfenis waar Sigrid, Leo en Emil mee worstelen. Als SS-officier heeft hun vader in de Tweede Wereldoorlog ooit een kostbaar inktstel van Goethe uit Leiden gestolen. Nu komen de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het bij hen in Berlijn opsporen.

Tijdens hun onderzoek krijgen Bank en Arends te maken met echo's van de oorlog. Ze worden geconfronteerd met de tragiek van de Joodse wijk en met nabestaanden van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Tevens worden Sigrid, Leo en Emil levensgevaarlijk bedreigd. Is dat vanwege het inktstel of hun vaders verleden? En aan welke kant staan zij eigenlijk? Het antwoord op die laatste vraag blijkt zowel verbluffend als glashelder te zijn.

Voor in het boek staan twee strofen: de eerste en de derde strofe uit Oktoberlied van Theodor Storm zowel in het Duits als in het Nederlands afgedrukt. Deze strofen benadrukken tegenstellingen die in één en hetzelfde gebeurtenis, tijd of handeling aanwezig kunnen zijn. Zoals het in de herfst vaak donker en duister is, maar als de zon schijnt is het kleurrijk en helder.
Het is vaak moeilijk om een label te plakken op een gebeurtenis of het handelen van een persoon; misschien moeten we dat dan ook minder doen als we niet precies weten hoe de vork in de steel zit.

"Het beest komt juist uit de geest tevoorschijn. Bij ons is dat vandaag de dag ook zo. Het hoogstaande westen wil zoiets absurds als een groeiende economie en zo goedkoop mogelijke producten. Ook dan moet je voortdurende gewelddadig zijn jegens personen en werelddelen die je daarvan uitsluit."

Dit boek is onderdeel van een serie Berlijn thrillers, maar het kan ook heel goed los gelezen worden. De hoofdpersonen zijn Sofie Bank en Frits Arend die een stel zijn en samen bij recherchebureau Brill werken. Wanneer dit bureau een zaak heeft die zich afspeelt in Duitsland of een ander Duitstalig land, worden zij vanwege hun achtergronden op die zaak gezet. Ze verplaatsen zich in Berlijn niet per auto maar liever op hun mountainbikes of per openbaar vervoer.

Geest & Beest speelt zich grotendeels af in de Joodse wijk van Berlijn.
De auteur heeft voor in het boek een praktische plattegrond geplaatst zodat je mooi kunt volgen hoe de bewegingen zijn van de karakters.
In dit stadsdeel Mitte bevindt zich ook de voormalige Joodse begraafplaats die de oudste van het land is. De begraafplaats gelegen aan de Grosse Hamburger Strasse was in gebruik tussen 1672 en 1827. 
De auteur heeft veel informatie voor de lezers in dit boek gestoken; dat geldt voor zowel de beschreven kunst en kunstenaars, de omgeving als de beschreven karakters die vaak gebaseerd zijn op echte personages. 

"Ik bekijk het prachtige wandkleed. De drie blauwe paarden - breed, aards en dromerig. Een groen en rood landschap met welvende heuvels en een gele zon. De intensiteit waarmee de paarden hun hoofd buigen en het leven lijken te vieren. Als je zo'n kleed aan de muur hebt, kun je bijna niet doodgaan." 

De personages van de hoofdpersonen zijn helder beschreven, je ziet ze voor je ogen tot leven komen tijdens het lezen. Ook het tot stand komen van het recherchebureau wordt goed beschreven, waardoor het een duidelijker plekje in dit verhaal krijgt.

Het is prachtig om te lezen hoe ongerust Sofie en Frits zijn over Hans en Grietje die ze achter hebben moeten laten voor hun onderzoek. 
Zullen ze uiteindelijk het kostbaar inktstel van Goethe terugvinden en in wat voor conditie zal het zijn? 
Lees dat zelf in deze diepgaande en realistische literaire thriller over Weimar, Goethe, Schiller, Buchenwald en natuurlijk over Berlijn!

Ik heb Geest & Beest graag gelezen. Deze reis door de geschiedenis heeft mijn leven verrijkt!


De auteur
Marianne Vogel is persoonlijk coach en literatuurwetenschapper.  Ze heeft jaren in Duitsland gewerkt. Deze vierde Berlijn thriller rond het originele speurdersduo Bank en Arends is net als de vorige drie (Gedeelde stad, geheelde stad, In de schaduw van Marlene Dietrich en Communistengoud en kerstengengelen) gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Geest & Beest koopt u bij uw lokale boekhandel of 

Boekgegevens
Titel: Geest & Beest
Berlijnse thriller
Auteur: Marianne Vogel
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 380 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2018
ISBN: 978 94 63385 00 8
NUR: 305


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.