dinsdag 14 mei 2019

Vandaag in de schijnwerpers: Vrucht van de leugen - Dolf de Vries

'Dit boek is een ode aan de immoraliteit. Wat een plezier om dit te lezen. ' - Paul Verhoeven


Vrucht van de leugen

'Kom je of blijf je zitten?' vraagt Iris aan het eind van deze prachtige roman aan de man van wie ze eens dacht te houden. Deze man is David, correspondent, gevlucht uit een beklemmende opvoeding, die een thuis vond in het zoveel vrijere en artistieke gezin van zijn vriend Harko.

Hij vlucht in een huwelijk met Roos. Wanneer dat mislukt stort hij zich in de verhoudingen met talloze vrouwen.

Bij de begrafenis van Harko komt hij tot de ontdekking dat hij zijn hele leven een vlucht vooruit heeft gemaakt. Hij besluit zijn verleden te ontdoen van alle bedrieglijke lagen en stelt zich de vraag wie hij werkelijk is.

De vries heeft, niet ten onrechte, de reputatie een meesterverteller te zijn. Hij verstaat de kunst om zijn woorden zodanig te kiezen  dat het lijkt of goed schrijven heel makkelijk is. In deze roman toont hij zich weer van zijn beste kant.

In dit boek speelt het geloof op de achtergrond een belangrijke rol. Maar dan vooral in de vorm van opgelegd gedrag. Tegelijk is er sprake van bandeloosheid, wat De Vries treffend weet te verwoorden zonder ook maar enig moment platvloers te worden.

In de woorden van de regisseur Paul Verhoeven:
"Dolf de Vries heeft een prachtig boek geschreven. De hoofdpersoon is een man die, in zijn jeugd geconfronteerd met zijn dogmatische vader, geleerd heeft te liegen. En hij blijft liegen, in zijn huwelijk, in zijn affaires met andere vrouwen. Maar tegenover de lezer is hij eerlijk en verbergt hij zijn dubbelleven niet. Dit boek is een ode aan de moraliteit! Wat een plezier om dit te lezen... en misschien een film van maken?"

De auteur:
Dolf de Vries deed in 1960 eindexamen aan de Toneel Academie in Maastricht. Hij speelde een ontelbaar aantal rollen, zowel op het toneel als voor film (Soldaat van Oranje, Turks Fruit, De Vierde Man, Zwartboek) en televisie (Dossier Verhulst, Onderweg naar Morgen).
Deze Hagenaar is bijna 82 jaar oud en heeft een bijzondere roman geschreven.

Hij schreef en speelde vier soloprogramma’s en schreef inmiddels zo’n veertig boeken, waaronder romans, jeugdboeken, verzamelde columns en heel veel reisboeken.
In totaal werden tot nu toe ruim 250.000 boeken verkocht.

Lees meer op zijn website www.dolfdevries.nl

Vrucht van de leugen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Vrucht van de leugen
Auteur: Dolf de Vries
Genre: roman
Uitgave: paperback met flappen, 230 blz.
Uitgever: Uitgeverij Elmar, mei 2019
ISBN: 978 90 38927 02 2
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.