dinsdag 22 maart 2022

Graag uw aandacht voor: 'Rimpelingen in de tijd' geschreven door Etienne Kuypers

 Over de geestelijke crisis van de westerse cultuur en onze zoektocht naar zin


Rimpelingen in de tijd


Is Europa een tragisch tijdperk binnengetreden en dreigt het individu onder de voet te worden gelopen door structurele machten die zichzelf tot opperhoofd van de poppenkast hebben benoemd?

God is aan de kant gezet en de goden van de markteconomie en de technologie zijn voor Hem in de plaats gesteld. Onze levensstijl van consumeren en produceren, narcisme en hedonisme, heeft ons overspoeld met morele vervlakking, ecologische en economische dilemma’s, pandemieën, migratieproblematiek en botsende wereldbeelden. Het zijn symptomen die de geestelijke aard van de westerse cultuurcrisis blootleggen. Hierin staan een vernietigende gedachteloosheid en een ontaard vrijheidsbegrip centraal, terwijl waarden als verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit zijn weggemoffeld. Het is tijd dat we het neoliberale landschap met al die uitwassen tot staan brengen en een zinoriëntatie ontwikkelen waarin sociaal-ethische en ecologische elementen bescheidenheid in acht nemen en gemeenschap stimuleren.

“In deze rimpelingen haalt Kuypers alles uit de kast. Het is een magnum opus, een grote ontdekkingstocht. Etienne leidt ons met indrukwekkende kennis van zaken en in originele interpretaties van abstracte metafysische landschappen tot hoogstpersoonlijke ontboezemingen. In deze tijden van dreigende ‘vernietsing’, waarin oppervlakkige platitudes de weg tonen, is dit werk een urgent baken. Het beukt onverschrokken tegen de rotsvaste obstakels van deze wereld en tracht barsten te creëren waaruit ware vrijheid kan verschijnen.” 
 Prof. dr. Dirk De Wachter, Vlaamse psychiater/auteur in zijn voorwoord.

“Deze teksten zijn uiterst scherpzinnig. Ze zijn briljant en verdienen een Engelstalige uitgave. Ze hebben de accuraatheid van Søren Kierkegaard. Ik heb sommige pagina’s verschillende keren met tranen in mijn ogen gelezen. De manier zoals de auteur beweegt van het concrete naar het abstracte is zo belangrijk. Deze gedachten helpen om de crisis beter te leren begrijpen. Ze zijn zeer verhelderend en leveren een grote bijdrage aan de discussie. Ik had tijd nodig om over alles wat hier wordt geschreven na te denken, maar ik ben zo dankbaar voor deze pagina’s.” 
Dr. Siri Hustvedt, Amerikaanse auteur in haar inleiding.

Dr. Etienne Kuypers studeerde in Utrecht, Leuven en Nijmegen/Heerlen. Hij promoveerde bij prof. dr. mag. E. Schillebeeckx en prof. dr. A.J. Beekman en is werkzaam als vrij publicist.
Meer informatie over de auteur kunt u vinden op zijn pagina bij Speakers Academy.

Het voorwoord is van de bekende Vlaamse psychiater/auteur prof. dr. Dirk De Wachter en de inleiding is geschreven door de Amerikaanse bestsellerauteur dr. Siri Hustvedt.

Hieronder staan links naar drie video’s op YouTube met betrekking tot het boek. 

Door het hele boek leest u toepasselijke quotes en teksten van dichters en schrijvers, soms met een voetnoot. De voetnoten verwijzen naar de herkomst van genoemde teksten. Een opgave op nummer kunt u achter in het boek vinden.

Rimpelingen

Starend naar de rimpelingen van het water,
zie ik honderden zinnen dansen.
Woorden tuimelen over elkaar heen
en het Niets tussen hen in nestelt zich in mijn herinnering.

Het Niets
verdwijnt in de tijd,
als de zee haar gladde tong uitrolt
en de herinneringen wakker kust.

De ander is mijn zin.
En waar de ander niet mijn zin kan zijn,
zal ik mijn zin moeten halen uit de afwezigheid van de ander.

(EK)

en:

“Een wond open houden kan ook gezond zijn: een gezonde en open wond. Soms is het erger als ze dichtgroeit.” (S. Kierkegaard)

Rimpelingen in de tijd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Rimpelingen in de tijd
Auteur: Etienne Kuypers
Genre: filosofie algemeen
Uitgave: paperback, 960 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2022
ISBN: 9789464620122
NUR: 730
Coverfoto Rimpelingen in de tijd II, Oostende. Etienne Kuypers


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.