zondag 20 maart 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'De wilde vaart' geschreven door Tessa Leuwsha (verschijnt binnenkort)

 Op zoek naar de veerkracht van SurinameDe wilde vaart

Met de koop van Plantage Frederiksdorp in Suriname stappen Tessa Leuwsha en haar man Sirano in een gewaagd avontuur. Zij is schrijver, hij kunstenaar. Hun doel is de eeuwenoude plantage te behoeden voor verval en bezoekers de geschiedenis van de beladen en ook mooie plek bij te brengen. 

Dan breekt het coronavirus uit en dreigen ze hun bezit te verliezen. Varend in een open bootje over sterk meanderende rivieren en dichtbegroeide kreken, ontmoeten ze in dorpen en op vrijwel verlaten plantages Inheemsen en nazaten van overlevenden van de slavernij en contractarbeid. De bewoners weten vindingrijk de economische malaise die het land teistert het hoofd te bieden. 

Behalve aan hen spiegelt het stel zich ook aan vergeten helden, vanuit hetzelfde grillige landschap streden zij moedig tegen elke vorm van overheersing. Op zoek naar de kern van de overlevingsdrift van een volk en zijn helden voert de reis naar de ruïne van een synagoge en vandaar nog dieper het oerwoud in.Eerder las ik van Tessa Leuwsha: Plantage Wildlust.

De auteur:

Tessa Leuwsha (1967) werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ze is schrijver van fictie en non-fictie, documentairemaker en recensent. 
Ze schrijft voor onder meer Opzij, HP/De Tijd, de Volkskrant en De Ware Tijd-Literair. 
Haar romans De Parbo-blues en Solo, een liefde werden lovend ontvangen en genomineerd voor de DebutantenPrijs, De Vrouw & Kultuur DebuutPrijs en de Black Magic Woman Award.  
In 2015 verscheen Fansi’s stilte, een Surinaamse grootmoeder en de slavernij, een literair non-fictieboek waarin Leuwsha de vraag probeert te beantwoorden die haar stugge grootmoeder Fansi precies was. Het boek werd genomineerd voor De Inktaap 2017. Haar roman Plantage Wildlust is in 2020 verschenen.
Plantage Wildlust en Fansi’s stilte worden bewerkt tot een speelfilm en documentaire

Neem ook een kijkje op haar website.

De wilde vaart reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De wilde vaart
Auteur: Tessa Leuwsha
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback met foto’s, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, verwacht 20 april 2022
ISBN: 9789045044187
ISBN: 9789045044194 (eBook)
NUR: 320
Foto’s door Sirano Zalman


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.