woensdag 9 maart 2022

Ik las: 'De vluchteling uit Damascus' geschreven door Key Tengeler

 Een historische novelle


De vluchteling uit Damascus

Het verhaal gaat over de jonge prins Abd al-Rahman die in één bloedige nacht alles kwijt raakt: zijn thuis in Damascus en bovendien bijna zijn gehele familie. Ook zijn toekomst aan het hof van de kalief van het Umayyaadse Rijk kan hij vergeten.  
Abdel (Abd) slaat op de vlucht, met alleen zijn kleine broertje en zijn trouwe dienaar Bedr aan zijn zijde. 
Bedr is een vrijgelaten dienaar van zijn moeder.
 
In ‘De vluchteling uit Damascus’ volgen we Abdel en Bedr op hun tocht, op hun vlucht voor de Abbasiden. 
Voor in het boek vind je een kaart van het Umayyaadse Rijk in de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Op deze manier kun je de reis van Abdel goed volgen.

Abd al-Rahman is enthousiast en dapper, maar het gaat zeker niet van een leien dakje. Twijfels slaan toe.
In dit verhaal worden door de auteur zes niet gedocumenteerde jaren uit het leven van Abd al-Rahman beschreven. Het verhaalt hoe het geweest zou kunnen zijn. 
Maar ook verdriet, woede en schuldgevoelens zijn een belangrijk onderwerp in het verhaal.

“Hoe kon hij zo’n verschrikkelijk dwaas zijn geweest? Alles wat hij had gedaan was mislukt. Sterker nog, mensen hadden zo weinig vertrouwen in hem gehad dat ze van tevoren al maatregelen hadden genomen om het ergste leed te voorkomen. Hij had geen moment stilgestaan bij het lot van de familie van zijn vrienden. Hij kon zijn eigen familie niet eens in leven houden. Waarom zou iemand van hem verwachten dat hij wel een leger kon leiden, laat staan een rijk besturen? Hoe had hij van zichzelf kunnen denken dat hij daartoe in staat was.”

Abdel heeft zich ontwikkeld tot legeraanvoerder en is machtiger dan ooit als hij de Straat van Gibraltar oversteekt.
Het zou inderdaad zo gegaan kunnen zijn tot aan het moment waar hij opduikt in al-Andalus, helemaal aan de andere kant van de Middellandse Zee. Hoe is hem dat gelukt, terwijl ze achtervolgd werden door de Abbasiden die steeds wisten waar ze zich ophielden? Was er sprake van een verrader?

Het personage Abdel is goed uitgediept, het is een mens van vlees en bloed geworden. Key Tengeler heeft een mooie schrijfstijl waardoor het boek heerlijk leest.
Fictie vermengd met non-fictie; hoe mooi kan het leven zijn?


Key Tengeler in 'De vluchteling uit Damascus':

“Abd al-Rahman is het meest bekend als stichter van het Emiraat van Cordoba, een islamitisch koninkrijk dat ot 1031 de diensst zou uitmaken in het grootste deel van Spanje en Portugal. Over Abels verovering van al-Andalus en de stichting van het Emiraat van Cordoba is veel geschreven, maar we weten weinig over de motieven van Abdel en de exacte gebeurtenissen die aan die verovering voorafgingen.”

In deze novelle vult Key Tengeler, historicus en co-auteur van de verhalenbundel Korte verhalen uit de Oudheid, de gaten in de geschiedenis op. Het blijkt een verhaal van een onmogelijke vlucht, een brandend verlangen naar wraak en een heilige wens om de familie-eer van de Umayyaden te herstellen.

De auteur:

Lees meer over Key Tengeler, historicus en co-auteur van de verhalenbundel Korte verhalen uit de Oudheid, op zijn website.

De vluchteling uit Damascus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of:

Boekgegevens:

Titel: De vluchteling uit Damascus
Serie: Heersers sterven niet
Auteur: Key Tengeler
Genre: historische novelle
Uitgave: paperback, 150 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, 2020
ISBN: 9789082642698
NUR: 342


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Historische Verhalen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.