vrijdag 4 maart 2022

Ik las: 'Zilverveer' geschreven door Rieks Veenker, met illustraties van Esther Rosier en Job van Gelder

 Verhalen uit Verwonderrijk (4)


Zilverveer

“Aan de rand van het Grote bos, tussen het Zomp en Verwonderrijk, woont Veerke samen met haar grootouders in het boswachtershuisje langs de beek.”

Veerke is een gewoon meisje van 10 jaar in gewone kleren met vrolijke kleuren. Maar ze weet al sinds ze nog een heel klein meisje was, héél zeker dat ze eigenlijk een prinses is. 
Maar wat voor prinses ze later wil worden…
In ieder geval niet zo’n mierzoete suikerprinses die zich de hele dag kapot verveelt omdat ze niets anders mag doen dan mooi zijn. 
Nee, Veerke wil een echte prinses worden. Met een hart dat met de mensen én dieren meelacht. En meehuilt als het moet. Maar ook met een hart dat bonst van opwinding als ze iets oneerlijk vindt. 
Veerke’s oma vindt dat allemaal maar onzin.

‘Prinses worden is iets voor sprookjes’, zegt ze als Veerke daar weer eens over begint. ‘En jij en ik leven niet in sprookjes.’

Veerke’s opa denkt daar heel anders over. Op een dag neemt hij haar mee naar het Grote Bos. Naar zijn mening is het hoog tijd dat Veerke een koningspage die langs de beek woont ontmoet. Hij heeft geen naam en Veerke noemt hem Tijgertje omdat hij mooie tijgerstrepen op zijn vleugels heeft. 

Tijgertje vertelt Veerke over de school voor Hunne Majesteiten. En over Verwonderrijk. Ook laat hij haar kennismaken met de Zamelaar en zijn huis vol verhalen. Hij heeft een enorme boekenkast, vol met verhalen.
De opa van Veerke en de Zamelaar zijn al heel lang vrienden. Ze ziet in de boekenkast een boek met de titel: ‘De Tuinen van Ginder’ en ze begint meteen te lezen.

Bij de Zamelaar ontmoet ze Sluiervis die aan Veerke zijn verhaal vertelt; dat verhaal wordt opgeschreven door een zilveren veer. Deze veer bepaalt helemaal zelf wat hij opschrijft, hij wordt door niemand vastgehouden.

“Sinds haar laatste bezoek aan de Zamelaar is er geen minuut geweest dat Veerke niet aan het hutje met de boeken heeft gedacht. Ze zeggen wel eens dat je ziek kunt worden van heimwee. Dat is precies wat Veerke de laatste tijd voelt: heimwee naar zijn sprookjesboeken."

Geleidelijk ontdekt Veerke een wereld waarvan ze niet wist dat die ook kan bestaan en ze bedenkt haar eerste verhaal. 

Ik heb genoten van ‘Zilverveer’. 
De prachtige illustraties prikkelen de fantasie en completeren het verhaal. 
Het is een verhaal om bij weg te dromen; vergeet niet om daarna op te schrijven wat je gedroomd hebt.NB In hoofdstuk 3 en 6 zitten de volgende liedjes:
* Mijn liedje van verlangen
* Rozengeur en mandarijn

Deze twee liedjes zijn via deze link op de website van Rieks te beluisteren.

De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (Groningen, 1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers.
Sinds maart 2015 is hij met (pre)pensioen.

Over zichzelf op zijn website:
“Groningen heeft me gevormd. In Zeeland leef ik.” 

Eerder las ik van Rieks Veenker:

Met ‘Achter de Poort van Verre’ werd hij winnaar van de PZC Publieksprijs 2016
Met ‘De mossel met de parel’ werd hij begin november winnaar van de PZC Publieksprijs 2021.


Zilverveer koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zilverveer
Serie: Verhalen uit Verwonderrijk (4)
Auteur: Rieks Veenker
Illustraties: Esther Rosier en Job van Gelder
Genre: voorleesboeken, 4-8 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 52 pagina’s
Uitgever: Oogappel kinderboeken, september 2021
ISBN: 9789083010137
NUR: 280


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Oogappel kinderboeken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.