donderdag 3 maart 2022

Ik genoot van: 'Een wonderprachtig dier' geïllustreerd door Britta Teckentrup, met gedichten van diverse auteurs.

 Een dierengedicht voor elke dag van het jaar


Een wonderprachtig dier

De opvolger van bestseller 'Ik wou dat ik een vogel was'. Opnieuw een prachtig cadeauboek, dit keer met 366 dierengedichten en spectaculaire illustraties van de internationaal bekroonde Britta Teckentrup.Deze rijk geïllustreerde poëziebloemlezing bevat 366 dierengedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters – een voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag.

De adembenemende illustraties van Britta Teckentrup nemen de lezer mee op een reis langs het dierenrijk. Van dolfijnen en walvissen in de diepblauwe zee en olifanten en giraffes op de uitgestrekte savanne, via pinguïnkolonies op de Zuidpool naar apen en tijgers in warme, tropische wouden. Maar ook lammetjes, honden en kikkers worden niet vergeten.
Een perfect boek om keer op keer weer te ontdekken hoe leuk en mooi poëzie kan zijn.

Het boek is voorzien van een leeslint waardoor je gemakkelijk naar de pagina met de dag gaat waar je over wilt lezen en kunt genieten van de tekeningen.
De illustraties zijn stuk voor stuk een juweeltje en de bijbehorende gedichtjes zijn mooi als een lied en jazeker, soms ook ontroerend en zetten je even aan het denken zonder belerend te zijn.

Zoals het eerste gedicht in deze bundel, geschreven door Maurits Mok:

'LEVENDEN'

In dierenogen valt hetzelfde licht
als in het oog van mensen.
Het levende schept adem uit één bron,
vangt vanaf de eerste kreet
tot aan de laatste huivering
dezelfde zon.
Denkenden gaan met dieren
onder dezelfde hemel
dezelfde einder tegemoet,
door één verlangen voortgedreven:
leven.

De illustrator:

Britta Teckentrup (1969) werd geboren in Hamburg, in Duitsland. Als kind kon ze dagenlang in haar kamer zitten tekenen en verven, terwijl ze nieuwe werelden bedacht. Toen ze haar middelbare school had afgerond, verhuisde ze naar Londen om Illustratie aan Saint Martins College of Art & Design te studeren. Gelijk na haar afstudeertentoonstelling in 1992 vroeg een uitgeverij Britta of ze een prentenboek wilde maken... en sindsdien is ze daar niet meer mee gestopt.

Britta heeft sinds 1992 meer dan 120 prentenboeken geïllustreerd en/of geschreven. Haar boeken zijn in meer dan 30 talen verschenen en hebben talloze prijzen en nominaties ontvangen. In Nederland werd haar boek Ssst! De tijger slaapt verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. Voor Een wonderprachtig dier maakte ze zo'n 140 prachtige spreads, met dieren van over de hele wereld!

Na zeventien jaar in Engeland is Britta naar Berlijn verhuisd. Daar woont ze met haar Schotse man, haar zoontje en hun kat.

Met gedichten van: Hans Andreus, Herman Gorter, Ingmar Heytze, Rutger Kopland, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Paul van Ostaijen, Ester Naomi Perquin, Jaap Robben, K. Schippers, Patty Scholten, M. Vasalis, Edward van de Vendel, Bette Westera, Willem Wilmink en vele, vele anderen.

Bovengenoemde auteurs en vele anderen hebben eerder hun bijdrage ook geleverd aan Ik wou dat ik een vogel was. Het was een mooie verrassing om hier meer van hun werk te zien.

Een deel van de opbrengst schenkt Uitgeverij Ploegsma aan het Wereld Natuur Fonds.

Naast de vele bekende Nederlandse en Vlaamse dichters, zijn er ook gedichten opgenomen van opkomende talenten én de winnaars van de ‘Een wonderprachtig dier’-gedichtenwedstrijd.

Prachtig cadeauboek voor jong en oud
De opvolger van 'Ik wou dat ik een vogel was'
Adembenemende illustraties van internationaal bekroonde Britta
     Teckentrup


Wilt u samen met uw (klein)kinderen net als ik kunnen genieten van ‘Een wonderprachtig dier’?

Een wonderprachtig dier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een wonderprachtig dier
Auteur: diverse auteurs, zie boven 
Genre: poëzie, voorleesbundel, 8 – 100 jaar
Uitgave: hardcover, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ploegsma, november 2021
ISBN: 9789021682525
NUR: 290Met aanschaf van 'Een wonderprachtig dier' steun je het Wereld Natuur Fonds. 

Graag Gelezen
(bron info: Uitgeverij Ploegsma)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.