zaterdag 19 november 2022

Ik las 'Het mysterie van de valse claims' geschreven door Hasko van Dalen

Manipulatie, sabotage en geheimzinnige claims in Wenen


Het mysterie van de valse claims

Otto Klein is sinds enkele jaren als privédetectie gevestigd in Wenen. Hij heeft regelmatig klusjes opgeknapt voor verzekeraars. Hij verlangt er nu ook weer naar om belangrijke zaken op te lossen. Omdat hij bij de laatste klus de randjes van de wet opzocht is zijn vergunning tijdelijk ingetrokken en kan daarom geen opdracht meer aannemen. Ondanks dat krijgt hij nu een kans en deze keer onderzoekt hij een verdacht auto-ongeluk. Om geld te besparen heeft hij de huur van zijn kantoor en zijn woning opgezegd en is ingetrokken bij zijn vriendin Gaby. Is er sprake van sabotage bij dit auto-ongeluk en is er een verband met valse schadeclaims wegens diefstal van kostbare merkhorloges?

“Ik speurde de straat af om te zien of ergens een bestelbusje stond waarin iemand zou zitten om ons af te luisteren maar zag er geen. Toen belde ik Gaby.
‘Ik had gelijk. Er is iemand in ons huis geweest. Boven de eettafel zat een afluisterapparaatje. Maar er is iets wat ik niet begrijp. Ik ben ook weleens stiekem huizen binnengeslopen om afluisterapparaatjes te plaatsen. Daar bij zorgde ik er altijd voor dat ik alles weer keurig teruglegde op de plek waar het gelegen had...’
...Ik kon maar tot één conclusie komen: dit alles was vanwege de druk die ik op Lena had uitgeoefend om het dossier van de Hofrat in te kunnen zien en mijn poging contact met hem te krijgen.”

Klein komt terecht in een wereldje van chantage, moord en machtsmisbruik en raakt verstrikt in een web van doortrapte manipulaties met een topambtenaar als verdachte. Behalve dat laat Otto zich ook nog eens verleiden door de Afrikaanse Tharsilla. Wat heeft zij met dit alles te maken, vraag je jezelf af. Is ze wel te vertrouwen? 

Otto Klein wordt terwijl hij geheimen boven tafel probeert te krijgen en een oplossing probeert te vinden, samen met zijn vriendin het doelwit van gevaarlijke individuen.

“Ik keek op mijn eigen horloge en zag dat het nog niet eens zeven uur was! Te vroeg voor mijn volgende afspraak. Op mijn dooie gemak wandelde ik naar de Freyung, een van mijn lievelingsplekken. In de tijd dat hier de reclassering was gevestigd en ik een liefje had dat daar werkte had ik er vele uren doorgebracht. Zodoende wist ik dat er een café was waar ik een ontbijt kon krijgen in mijn favoriete samenstelling: een Strammer Max op dikke plakken bruinbrood, een glas jus d’orange en sterke koffie.”

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm en laat de lezer daardoor heel dichtbij de hoofdpersoon komen. Door de vele beschrijvingen van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt krijg je een mooie kijk op het leven in Wenen.


De auteur:

Hasko van Dalen (1949) debuteerde in 1966 in het Utrechts Nieuwsblad. Sindsdien schrijft hij voor kranten, weekbladen, magazines en internetsites. Meestal over sociale zekerheid en pensioen, zijn passie voor The Rolling Stones en Feyenoord. 
In 2021 maakte hij zijn debuut als detectiveschrijver met Het bedrog met de Amethyst
'Het mysterie van de valse claims' is zijn tweede boek met privédetective Otto Klein in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich opnieuw af in Oostenrijk, met name in Wenen, waar Hasko zowel privé als zakelijk regelmatig verbleef.

Het mysterie van de valse claims koopt u bij (de webwinkel van) uw
lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het mysterie van de valse claims
Auteur: Hasko van Dalen
Genre: misdaad en detective 
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, februari 2022
ISBN: 9789493245303
NUR: 331


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.