dinsdag 15 november 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Annigje Opdevelde' geschreven door Wouter ter Braake

 De helende kracht van verhalen


Annigje Opdevelde

Heb jij dat ook wel eens, dat je aan een overleden vader of moeder zou willen vragen: waarom? Waarom eigenlijk? Waarom deed je dat wel? Of juist niet? Hoe kwam je daartoe? Hoe goed ken(de) ik je? Wie was je eigenlijk? Hield jij wel genoeg van mij? Of ik van jou? En kan er na het overlijden nog iets veranderen in onze relatie?

Wouter ter Braake schreef een roman over het leven van Annigje Opdevelde (1912 – 1971). Een roman die een fictieve werkelijkheid schetst,een op feiten gebaseerde fictie. Indertijd verscheen over zijn eigen leven het boek Waar een wil is, is een omweg
En ook nu, in Annigje Opdevelde, heeft Wouter ter Braake een omweg verzonnen door zijn moeder alsnog een engel op haar pad te sturen.

Bepaalde gebeurtenissen in het boek zijn ‘echt gebeurd’. Soms ook vult de auteur mogelijkheden literair in. En het mooiste is: hoe zou het leven van Annigje hebben kunnen verlopen, als er een psycholoog in haar leven was opgedoken die haar hielp.
Deze psycholoog, Eelco, helpt Annigje haar pijn te doorleven en te verwerken. De gesprekken met hem, alter ego van Wouter, werken helend voor haar.

Hoe ging dat bij mijn vader en moeder? Hoe had het anders kunnen lopen? Is er ook nu nog, na hun dood, verandering mogelijk? Kan ik mezelf bevrijden? Mijn relatie met hen? Echt goede boeken gaan niet alleen over de auteur, het onderwerp/de inhoud, het leven van zijn moeder in alle rijkdom en pijn, maar ook over de ontmoeting met de lezer. 
Dit boek nodigt uit tot reflectie.

De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’.

Neem een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Wouter ter Braake:

Annigje Opdevelde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Annigje Opdevelde
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: Roman
Uitgave: paperback, 120 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Van Warven, november 2022
ISBN: 9789493288379
NUR: 728


Met dank aan Uitgeverij Van Warven voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.