maandag 28 november 2022

Ik las: 'Opa Goochel' geschreven door Yvonne Deinert.

 


Opa Goochel

Omdat de moeder van Roem een huisartsenpraktijk heeft en dan nog druk aan het werk is, blijft hij na school bij zijn opa. Zijn vader heet Mason, maar Roem heeft hem nog nooit gezien. 
Roem heeft veel bewondering voor zijn opa. Zijn opa was een wereldberoemde goochelaar. Opa heeft in Parijs zelfs de prijs van ‘beste goochelaar ter wereld’ gewonnen en Roem, zijn moeder en oma waren daar toen ook. Helaas is zijn oma al een paar jaar dood waardoor opa helemaal alleen woont.

Roem is nu al tien jaar en hij heeft één grote droom. Hij wil een wereldberoemde goochelaar worden. Net zoals zijn opa dat was: de Magische Midas. Roem heeft al veel trucs van hem geleerd, maar de laatste tijd wordt dat een stuk minder omdat opa zich soms vergist en dingen vergeet.
En de grote trucs houdt opa nog steeds geheim. Daarvoor moet hij minstens twaalf jaar zijn, zegt opa. Roem krijgt nu haast omdat blijkt dat het niet zomaar vergeetachtigheid is waar zijn opa mee te maken heeft, maar dementie. Behalve dat Roem zich zorgen maakt om de gezondheid van zijn opa vraagt hij zich af of opa zijn geheimen over een paar jaar, als Roem twaalf jaar is nog wel kan delen met Roem?
Hij schaamt zich zelfs een klein beetje over zijn opa als hij daar samen met zijn vriend Osman op bezoek is, hoewel hij echt wel weet dat opa niets aan kan doen aan zijn vergeetachtigheid.

Opa Goochel is een verhaal vol liefde. Het is een verhaal waarin je duidelijk de gevolgen waarneemt van mensen die dementie krijgen; het is geen heftig verhaal, maar het laat deze ziekte wel zien zoals het is: het is niet meer terug te draaien. 
Dit verhaal laat ook zien hoe belangrijk vrienden voor je kunnen zijn, als je ze toe wilt laten in je leven. Zelfs liefde komt om de hoek kijken... 

Roem doet iets waar hij helemaal niet trots op is en schaamt zich daar ook voor. Hij bekent wat hij deed aan zijn moeder.

“Nadat alle boodschappen in de vakantiekratten zijn gedaan, schenkt mama een kop thee voor hem in. Met een ernstig gezicht zitten ze tegenover elkaar.
‘Tijdens de vakantie blijft opa’s map thuis. En na de vakantie brengen we hem zo snel mogelijk terug,’ zegt mama.
Het is overduidelijk dat een ander voorstel zinloos is.”

Door de mooie, rustige schrijfstijl van Yvonne Deinert is het een verhaal geworden waar kinderen van deze leeftijd zich in zullen kunnen herkennen en waardoor onderwerpen als dementie en Alzheimer kans krijgen om besproken te worden.

Ontdekt Roem op tijd opa’s goochelgeheimen? Daarvoor moet je zelf dit mooie verhaal lezen.Lees in het INKIJKEXEMPLAAR de eerste bladzijden en raak net zoals ik betoverd door ‘Opa Goochel’.

De auteur:

Yvonne Deinert (Amsterdam, 1965) werkt als programmamanager in de zorg. In haar vrije tijd trekt ze er graag op uit, samen met haar man. Als kind las Yvonne alle boeken van de bibliotheek. Later ontdekte ze ook hoe bijzonder het is om met improvisatietheater verhalen te maken. In mei 2014 debuteerde Yvonne bij uitgeverij LetterRijn met haar eerste Young Adult, Het midden van nergens. In november 2016 kwam de opvolger Rauw uit.

Tijdens haar werk zag ze de gevolgen van dementie voor het functioneren van mensen én voor hun omgeving. Dit raakte haar en inspireerde haar tot het schrijven van ‘Opa Goochel’.

Eerder las ik van Yvonne: Het midden van nergens.

Opa Goochel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Opa Goochel
Auteur: Yvonne Deinert
Omslagillustratie: Mayon Middeljans
Genre: kinderboek 8+
Uitgave: hardcover, 184 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Neckar, september 2022
ISBN: 9789493192492
ISBN: 9789493192577 (eBook)
NUR: 280

Met dank aan Uitgeverij Neckar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Neckar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.