donderdag 17 november 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog' geschreven door diverse auteurs.

 Historische Verhalen


Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog – voor de een is het nog een herinnering, voor de ander is het een catastrofe uit een ver verleden. Maar iedereen kent wel de verhalen uit de oorlog, zoals bijvoorbeeld die van de zusjes Johanna en Mirjam Hoogstraal. We zien hen op de voorkant van de omslag, spelend in een bloemenveld. Met de gele ster op hun jurk staan ze symbool voor de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis. 

De oorlog markeert een tijd van chaos, van conflict, van strijd – en in die turbulentie ontstaan menselijke verhalen. 
In deze bundel lees je zo over een Joods meisje dat weet te ontsnappen uit een trein, over een boekverkoper die vreest voor zijn voortbestaan en over vrouwen in een Jappenkamp. 

Voor veel mensen veranderde de oorlog hun leven in een oogwenk. Plots moesten ze zich plooien naar de nieuwe werkelijkheid - goedschiks of kwaadschiks.

Fragment uit het verhaal ‘Kersenbloesem' van Emily Visser:
 
Mantsjoerije, China, oktober 1944

Tik. Tik. Tik. Tik. Het geluid van de vallende regen op het dak doet me ontwaken uit mijn lichte slaap. Ik wrijf in mijn ogen om wakker te worden en de hoofdpijn overvalt me direct. Terwijl ik me op mijn rug draai, krimp ik direct ineen als de pijnscheuten door mijn hele lichaam schieten. Inmiddels zou ik gewend moeten zijn aan de hoofdpijn, de zere spieren, de blauwe plekken, maar ik ben het niet. Het slapen op een bamboematje helpt ook niet; de kou en hardheid maken dat mijn lichaam elke dag strammer en pijnlijker voelt.

Door het kleine raam komt ondanks de wolken een klein beetje licht binnen. Ik weet niet hoe laat het is, maar het zal vroeg in de ochtend zijn. Het is namelijk doodstil, iets wat je niet vaak meemaakt hier. Overdag is het gestamp van soldatenlaarzen hoorbaar, het bulderende gelach, het geschreeuw van orders en – het meest verschrikkelijke – het gegil. Nu hoor ik niets anders dan het geluid van de regen. Het is lang geleden sinds ik een moment van rust heb gehad. Ik sluit mijn ogen weer en focus me op het rustgevende getik.

Voorzichtig draai ik me op mijn linkerzij naar de muur toe, terwijl ik de pijn in mijn arm zoveel mogelijk probeer te negeren. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat ik al oud ben en dat mijn lichaam protesteert door de slijtage van de vergane jaren. Maar ik ben niet oud; ik ben zelfs niet eens volledig volwassen te noemen.

Einde fragment

De auteurs:

Ayleen Anders, Ykelien L. Boersma, Sasja Coehoorn, Anna Czerednik, Eva Gabriela, Annejet Groenewegen van der Weiden, Elsbeth de Jager, Arisca ter Maaten, Marjet Maks, Aline Pennewaard, Judith Poels, Mathieu Prins, Danique van der Rijt-de Ridder, Robert Tetteroo, Emily Visser.

Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog
Serie: Historische Verhalen
Auteurs: (diverse auteurs) zie boven
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 276 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen
ISBN: 9789083280998
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Historische Verhalen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.