dinsdag 22 oktober 2024

Ik las 'Lolly Willowes', een Orlando Klassieker geschreven door Sylvia Townsend Warner, met een nawoord van Sarah Waters

"Lolly geniet onbekommerd van een nieuw bestaan, totdat ze stuit op een duivels geheim…"


Lolly Willowes
Met een nawoord van Sarah Waters

Een ode aan vrouwelijke onafhankelijkheid

In 'Lolly Willowes' schetst Sylvia Townsend Warner in drie delen een betoverend portret van een vrouw die de teugels van haar leven in eigen handen neemt. Laura 'Lolly' Willowes, een vrouw die jarenlang heeft geleefd in de schaduw van familieverplichtingen maakt een radicale keuze: ze verruilt het beklemmende bestaan van een ongetrouwde tante voor een leven vol vrijheid in een afgelegen dorp. 

Warner's roman is meer dan alleen een verhaal over een vrouw die op zoek gaat naar zichzelf. Het is een krachtig statement over vrouwelijke onafhankelijkheid en het recht om je eigen pad te kiezen. In een tijd waarin vrouwen nog sterk werden beperkt in hun mogelijkheden, is Lolly's keuze om haar eigen leven vorm te geven revolutionair.

Wat 'Lolly Willowes' naar mijn mening zo bijzonder maakt, is de unieke mix van genres. Het verhaal begint als een scherpe satire op de Victoriaanse maatschappij en de verwachtingen die aan vrouwen werden gesteld. Naarmate Lolly zich verder verdiept in haar nieuwe leven, neemt het verhaal een meer fantastische wending. Toch blijft Warner stevig met beide voeten op de grond staan en weet ze de meest bizarre gebeurtenissen op een geloofwaardige manier te vertellen.

“Buiten adem zweeg ze. Ze had van haar leven niet zo’n lange toespraak gehouden of met zoveel vuur gesproken. Ze wist amper nog wat ze had gezegd en voelde zich licht in het hoofd en zonder vaste grond onder de voeten, alsof ze in de lucht gegooid was en ineens was gaan vliegen.
De duivel was stil en keek nadenkend naar de grond. Hij leek geraakt door wat ze gezegd had. Ze ging verder, bang dat ze zich, als ze niet doorging met praten, zou schamen om wat ze al had gezegd.”

Sylvia Townsend Warner's schrijfstijl is zowel elegant als humoristisch, soms licht sarcastisch en zelfs spookachtig. Ze weet de lezer te betoveren met haar prachtige taalgebruik en levendige beschrijvingen. Je moet er wel even aan wennen, moet ik bekennen.
'Lolly Willowes' is een tijdloze klassieker: hoewel het boek in 1926 werd gepubliceerd, voelt het verhaal nog steeds relevant. Lolly's zoektocht naar zelfontplooiing is universeel en spreekt tot een breed publiek.

'Lolly Willowes' is een boek dat je raakt en inspireert. Het is een ode aan de kracht van het individu en een bewijs dat het nooit te laat is om je eigen leven vorm te geven en het verleden los durft te laten. 



De auteur

De Britse Sylvia Townsend Warner (1893-1978) was een eigenzinnig schrijfster van romans, korte verhalen en gedichten. Haar roman Lolly Willowes (1926) vestigde haar naam als nieuw literair talent en werd genomineerd voor de Prix Femina. 
Townsend Warner woonde het grootste deel van haar leven op het platteland van Dorset met de dichter Valentine Ackland. Lolly Willowes verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands en werd vertaald door Ine Willems.

Lolly Willowes koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Lolly Willowes
Serie: Orlando Klassiekers
Auteur: Sylvia Townsend Warner
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, juni 2024
ISBN: 9789083375762
ISBN: 9789083377049 (eBook)
Oorspronkelijke titel: Lolly Willowes
Vertaald door: Ine Willems 


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar. 
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.