dinsdag 1 oktober 2024

Ik las 'Het meisje onder de boom', een thriller geschreven door Sara Blædel

 ‘Sara Blædel is een auteur om 
wie je niet heen kan.’ 

– Karin Slaughter



Het meisje onder de boom

De woorden op de laatste bladzijde zullen je nog lang bijblijven. Het zal je maar overkomen…

Sara Blædel weet opnieuw te bewijzen waarom ze een van de meest geliefde thrillerauteurs is. In 'Het meisje onder de boom' neemt ze ons mee naar het Deense eiland Bornholm, waar een oude zaak nieuw leven wordt ingeblazen. De vondst van het lichaam van Susan in een rotsspleet zet een kettingreactie aan de gang die zowel het verleden als het heden op zijn kop zet. Tijdens een schoolreis 1995 raakte Susan vermist.

Het is mooi om ook hier weer te lezen over Camilla Lind; ze is een vriendin van Louise Rick en werkt op de misdaadafdeling van de krant Morgenavisen. Camilla is vastbesloten om de waarheid boven water te krijgen en wil op bezoek gaan bij Pia want Pia heeft bij Susan op school gezeten, maar het is vergeefs…

“Louise wilde eigenlijk zeggen dat het vooral Camilla’s verdienste was, maar ze knikte alleen maar. Ze bekende maar niet dat zij eigenlijk niet zoveel had bijgedragen, omdat ze vooral in haar eigen wanhoop aan het rondmodderen was.”

Hoofdinspecteur Louise Rick is al vier maanden met Jonas en nog een ander stel op ontdekkingsreis; ze waren al in Mexico, Zuid-Amerika, Afrika en India en zijn in Thailand wanneer ze hoort dat haar broer Mikkel zelfmoord heeft proberen te plegen nadat zijn vrouw Trine hem heeft verlaten. Louise vertrekt meteen naar huis en gaat op zoek naar Trine.

“Louise sprong uit bed toen ze opeens werd gegrepen door en overbekend, instinctief gevoel. Susan, Trine, Pia, Ina en Mona. Twee waren er dood en één van hen was spoorloos verdwenen.”

Wat mij vooral aansprak, waren de in cursief geschreven gedachten van Susan. Er wordt zeker niets weggegeven. Ook het wisselen in de tijd, steeds weer even terug naar het Bornholm van 1995 is een goede invulling.
Blædel weet de spanning langzaam op te bouwen en je tot de laatste bladzijde aan het lezen te houden. De combinatie van de mysterieuze vermissing uit het verleden en de persoonlijke problemen van de hoofdpersonages zorgt voor een gelaagd en meeslepend verhaal.

Net als in 'De stille weduwe' weet Blædel de lezer te verrassen met onverwachte plotwendingen. De woorden op de laatste bladzijde zullen je nog lang bijblijven. Het zal je maar overkomen…

Kortom, 'Het meisje onder de boom' is een spannende en meeslepende thriller die je niet snel zult vergeten. Fans van Scandinavische thrillers zullen, net zoals ikzelf dat deed zeker kunnen genieten van dit boek.



De auteur

Sara Blædel is een Deense bestsellerauteur. Er zijn wereldwijd meer dan 4,5 miljoen van haar boeken verkocht, in 37 landen. Ze is auteur van de Louise Rick-serie en werd in Denemarken al vier keer tot auteur van het jaar benoemd. Ze is geboren in Denemarken, woonde een tijd lang in New York en brengt nu haar tijd grotendeels door in Kopenhagen.

Eerder las ik van Sara Blædel: De stille weduwe

Het meisje onder de boom koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Het meisje onder de boom
Auteur: Sara Blædel
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: The House of Books, oktober 2020
ISBN: 9789044359817 
ISBN: 9789044359824 (eBook)
NUR: 332
Originele titel: Pigen under træet
Vertaald uit het Deens door: Femke Muller en Maaike van Hassel


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een leesexemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.