dinsdag 15 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'De Laatste Christen', een spannende roman geschreven door Alexander von Schmid

 Wat als je geloof op een leugen rust?


De Laatste Christen

Wat gebeurde er precies na de kruisiging van Jezus, en wat bracht mensen ertoe te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan?

Aartsbisschop Mario Rodriguez van Sevilla gelooft heilig in de Rooms-Katholieke Kerk en de opstanding van Jezus uit de dood. Wanneer hij echter geconfronteerd wordt met een manuscript waarin Jozef van Arimathea, de man die Jezus volgens de vier evangeliën zou hebben begraven, uitlegt wat er werkelijk gebeurde na de kruisiging van Jezus, worden zijn overtuigingen geschokt. Durft hij de waarheid onder ogen te zien dat zijn geloof op een leugen rust? Dwingt deze waarheid hem om af te treden als aartsbisschop? En durft hij publiekelijk toe te geven dat hij zijn geloof heeft verloren?

Jozef van Arimathea, een Joodse zakenman, woonachtig in Antiochië (1e eeuw na Chr.), bekent in zijn manuscript wat hem dwong de waarheid over de oorsprong van het christelijk geloof te onthullen: de christelijke bisschop Ignatius van Antiochië heeft een evangelie gepubliceerd waarin de Joden ervan worden beschuldigd Jezus Christus te hebben vermoord. Dit leidt tot christelijke agressie tegen joden, die culmineert in de brandstichting van de grote synagoge van Antiochië, gevolgd door pogroms. Jozef hoopt met het openbaar maken van de waarheid over de christelijke religie deze als vals te ontmaskeren en te vernietigen, zodat de haat van christenen jegens zijn volk zal verdwijnen.

De twee verweven verhaallijnen van Jozef van Arimathea en Mario Rodriquez leiden tot een ontknoping die even verrassend als tragisch is.

Alexander von Schmids ‘De Laatste Christen’ combineert een thriller, liefdesverhaal, historische reconstructie en filosofische zoektocht naar de waarheid.


De auteur

Alexander von Schmid is afkomstig uit Breda. Hij studeerde wiskunde en filosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden waar hij in 1996 afstudeerde op zijn favoriete filosoof Friedrich Nietzsche. Na enkele jaren wiskundeles op middelbare scholen te hebben gegeven, ging hij in 1998 werken voor de Hogeschool Rotterdam, waar hij in 2012 hoofddocent werd. Hij legde zich toe op onderzoeksvaardigheden, ethiek en internationaliseren. Hij publiceerde twee ethiekboeken (Praktische Ethiek en Kritisch Denken over Goed en Slecht), een prijswinnende casus over de ethiek van zelfrijdende auto's en vele opinieartikelen in dagblad Trouw.

Tijdens zijn studie filosofie had Alexander een grote belangstelling voor religie, mythologie en natuurgodsdiensten. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de historische kern van religieuze verhalen, en de wijze waarop die soms verdraaid wordt om de religieuze boodschap te ondersteunen. "Wat is historisch en wat is religie?" Daarnaast vindt hij de spanning tussen wetenschap (feiten) en religie (zingeving) intrigerend.

Lees meer over Alexander en zijn werk op zijn website.

De Laatste Christen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De Laatste Christen
Auteur: Alexander von Schmid
Genre: roman, thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 
Uitgever: Phoenix Books, september 2024
ISBN: 9789464789294
ISBN: 9789464789379 (eBook)
NUR: 330

Met dank aan Phoenix Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Phoenix Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.