woensdag 2 oktober 2024

Ik las 'De laatste Vikingkrijger', een spannend verhaal over jonge Vikingen geschreven door Luc Hanegreefs

 


De laatste Vikingkrijger

Een spannend verhaal vol intriges over de Vikingen zoals je ze nog niet kende. 

‘De laatste Vikingkrijger’ van Luc Hanegreefs neemt je mee op een avontuurlijke reis naar het voorjaar in het jaar 885. Het verhaal volgt een groep jonge Vikingen die op weg zijn naar het Frankische Rijk voor hun eerste rooftocht. Onderweg stuiten ze op onverwachte gebeurtenissen en ontdekken ze meer over zichzelf en elkaar.

In het tweede hoofdstuk stelt Bragi zich aan de lezer voor. Bragi is een skald, een verteller, volksdichter, hofdichter of geschiedschrijver; het maakt hem niet uit hoe je hem noemt. Zijn verhalen lees je door het hele boek heen en ze vertellen je iets over de verschillende achtergronden van de andere personages. Hij is in dit verhaal de grote verbinder. Hij stelt ook de Nornier aan de lezers voor. Dat zijn drie zussen, de schikgodinnen; zij bepalen het lot van elke sterveling. Hun namen zijn: Urdr (verleden), Verdandi (heden) en Skuld (toekomst). In korte hoofdstukken vertellen ze de lezer wat er aan de hand is en waarom dat zo is.

“Maar het kwaad was al geschied. De wond werd snel groter. De herinneringen die ze in haar hart had opgesloten, vonden de uitweg en vluchtten naar buiten, op de voet gevolgd door de wroeging die ze al die tijd had kunnen verdringen. Opnieuw zag ze haar papa languit in het gras liggen met een diepe wond in zijn hals waar een Vikingbijl hem had geraakt, naast de kuil die ze eigenhandig voor hem had gegraven. Ze beet op haar lip toen ze zijn gezicht weer voor zich zag. De laatste keer dat ze bij zijn graf had gestaan, had ze beloofd dat ze hem maar voor even alleen zou laten. Dat was drie jaar geleden. Ze had haar belofte niet gehouden. Erger nog, ze had de voorbije jaren niet vaak meer aan hem gedacht.”

Hanegreefs weet de sfeer van het Vikingtijdperk goed te schetsen. De beschrijvingen van de schepen, de gevechten en het dagelijkse leven van de Vikingen zijn levendig en beeldend. Het verhaal is spannend en leest vlot, mede omdat boven ieder hoofdstuk staat in welke maand het verhaal zicht afspeelt. Hierdoor wordt je als lezer snel meegezogen in de avonturen van de jonge Vikingen. 

De schrijfstijl van Luc Hanegreefs is prettig; zijn taalgebruik is heel toegankelijk. Hij gebruikt duidelijke, eenvoudige woorden om ervoor te zorgen dat iedereen de boodschap gemakkelijk kan begrijpen en als je eenmaal aan de namen van de personages gewend bent kun je heerlijk doorlezen. 
Al met al is ‘De laatste Vikingkrijger’ een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, avontuur en de wereld van de Vikingen.


Dit boek is een vervolg op Vikingbloed, maar de twee delen kunnen ook los van elkaar worden gelezen.

De auteur

Luc Hanegreefs (1959) is auteur en publiceerde verschillende romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Jarenlang werkte hij als journalist voor onder meer De Tijd, VRT en de nieuwsdienst van VTM
Tot oktober 2023 was hij docent aan de opleiding Journalistiek van de PXL Hogeschool in Hasselt.  
Tegenwoordig is hij fulltime schrijver. 

Neem ook een kijkje op zijn website.

De laatste Vikingkrijger koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De laatste Vikingkrijger
Auteur: Luc Hanegreefs
Genre: kinder- en jeugdboeken, fictie, vanaf 12 jaar
Uitgave: gebonden, 240 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, mei 2024
ISBN: 9789044854916
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.