vrijdag 25 oktober 2024

Ik las 'Residentie Applegarden' geschreven door Wieke Mulier

 Luxe 50 plus-serviceappartementen
Wat gebeurt daar toch allemaal?



Residentie Applegarden

God of duivel?

‘Residentie Applegarden’: een oase van rust of een broeinest van geheimen? Wieke Mulier neemt ons mee naar een wereld waar niets is wat het lijkt. Het apothekersechtpaar Max en Vera verhuizen naar een luxe seniorencomplex, maar al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is dan alleen het genieten van de rust. Waarom al die geheime tripjes naar de stad? En wat speelt er tussen Vera en hun buurman? Mulier weet de lezer vanaf de eerste pagina te boeien met haar intrigerende verhaal. Een must-read voor iedereen die houdt van een vleugje mysterie!"

In 'Residentie Applegarden' schetst Wieke Mulier een gedetailleerd portret van Max en Vera, een stel dat op het eerste gezicht een gelukkig huwelijk lijkt te hebben. Maar schijn bedriegt. Mulier weet de lezer meesterlijk te laten twijfelen aan de motieven van haar personages. De interacties tussen de bewoners van Residentie Applegarden zijn levensecht en zetten aan tot reflectie over relaties, ouder worden en de zoektocht naar geluk. Een heerlijk verhaal dat blijft hangen.

“Vera werd wakker van haar eigen gesnik. Ooit waren er dagen dat ze wakker werd van haar eigen geschater.
Met de regen en het onweer was al haar hoop op betere tijden weggespoeld, samen met de pudding van Max.
Ze had overal spierpijn. Van het hollen, van het gevecht met de puddingwagen, van het ineenkrimpen in angst, van de slang om haar hals, pijn, pijn alleen maar pijn.”
 
Spannend van begin tot eind! Zo zou je 'Residentie Applegarden' het beste kunnen omschrijven. Mulier weet de spanning langzaam op te bouwen, waarbij ze de lezer voortdurend laat meegenieten. De vraag naar de ware persoonlijkheid van Max blijft lang onbeantwoord. Een pageturner die je niet meer loslaat!


De auteur

Wieke Mulier werd op 21 maart 1935  te Amsterdam geboren en overleed op 4 juni 2024 (Wieke Haitsma Mulier).
Wieke Haitsma Mulier was sinds 1961 gehuwd met de acteur en regisseur Rob Löwenstein (overleden op 11 oktober 2018), die ze bij het Zuidelijk Toneel had leren kennen. Ze kregen twee zoons die beiden acteur werden, Victor Löw (1962) en Ernst Löw (1964).

Mulier kreeg haar opleiding in Engeland aan de Central School for Training and Dramatic Art. Zij debuteerde in 1956 bij het Zuidelijk Toneel.

Vanaf 1961 werkte ze voornamelijk voor radio en televisie. Een enkele rol bij de Radiostad Comedie van Maarten Kapteyn vormde hierop een uitzondering. In de jaren 70 schreef zij een aantal programma's over "thuisvrouwen". Zo speelde zij voor besloten gezelschappen "Een avondje vrouw", waarin zij het feminisme op de korrel nam. Zij schreef diverse boeken waaronder "Moeder zijn" en "Herinnering aan morgen".

Onderstaande bijdrage over Wieke Mulier las ik in Tijdschrift Bühne van 4 december 2017:

“Wieke Mulier is een veelzijdige persoonlijkheid die carrière maakte in de wereld van het theater. Opgeleid aan een toneelschool in Londen, kent een flinke generatie vóór ons haar naam van de vele gezelschappen waar ze met name in de jaren '60 en '70 aan verbonden was. Tegelijkertijd verwierf ze naamsbekendheid door haar vele optredens als hoorspelactrice - een geliefd en veelbeluisterd genre in een periode waarin de televisie nog in opkomst was. Maar nog steeds treedt Wieke Mulier op - vorig jaar nog vormde ze de spil in een poëzie voorleesmarathon van wel vijf uur.

De verhalen die Wieke Mulier later is gaan schrijven getuigen van een hekel aan vanzelfsprekendheden in taal en gedrag en van een hekel aan conventies - dit alles met een knipoog. Ze houdt met andere woorden van relativeren.”

Eerder las ik van Wieke Mulier: Honingdauw.

Residentie Applegarden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Residentie Applegarden
Auteur: Wieke Mulier
Genre: literaire fictie, spannende fictie
Uitgave: paperback, 178 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2024
ISBN: 9789464871661
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.