vrijdag 11 oktober 2024

Ik las 'Vos in de VS' en heb genoten van de memoires van Michiel Vos

Leven in het hart van de Amerikaanse democratie


Vos in de VS

Een persoonlijke reis door Amerika: een eye opener met een glimlach.

Michiel Vos, de vertrouwde stem van de Verenigde Staten voor vele Nederlanders, neemt ons in 'Vos in de VS' mee op een persoonlijke ontdekkingsreis door zijn geadopteerde vaderland. Het boek is meer dan alleen een verzameling van anekdotes; het is een intieme blik achter de schermen van de Amerikaanse samenleving, gezien door de ogen van een ervaren correspondent die zijn naïeve idealen heeft verruild voor een nuchtere kijk op de realiteit.

Wat opvalt is de evolutie van Vos als schrijver. Van een idealistische immigrant uit Maastricht die vol verwondering naar Amerika keek, is hij uitgegroeid tot een kritische burger die niet bang is om de vinger op de zere plek te leggen. Vos schuwt geen onderwerp en deelt zijn observaties over alles van de Amerikaanse politiek tot de cultuur van beroemdheden.

Het boek biedt een diepgang die je niet vaak vindt in werken over de Verenigde Staten. Vos gaat verder dan de oppervlakkige indrukken en neemt de lezer mee naar de complexiteit van de Amerikaanse identiteit. Hij ontmoet presidenten, popsterren en gewone Amerikanen, en laat zien hoe divers en soms tegenstrijdig dit land is.

Door zijn jarenlange ervaring als correspondent heeft Vos een unieke positie om Amerika een spiegel voor te houden. Hij weet de nuances van de Amerikaanse cultuur te vatten en legt op een heldere manier uit wat er speelt in de Amerikaanse politiek. Zijn analyse is scherp en soms zelfs cynisch, maar altijd met een onderliggende zorg voor het land dat hij nu zijn thuis noemt.

“Volgens mijn bankiers gaat het moddergooien naar Wall Street en de bancaire sector tot een einde komen nu Gordon Gekko himself, de inkomende president Donald Trump, is verkozen tot banker in chief!
Volgens de bankerboys zal een beetje ouderwetse hebzucht de ‘slecht opererende onderneming genaamd de Verenigde staten ten goede komen’, zoals Gekko speecht in Wall Street.
Niet voor niets had The Donald, de man die geld ziet als het antwoord op alles, nota bene zelf ooit een cameo gehad in een scène met hun idool Gorden Gekko in de vervolgfilm uit 2010, Wall Street. Money Never Sleeps. Het stuk werd er uiteindelijk uitgeknipt wegens allerlei idiote eisen die The Donald had gesteld voor de scène die zich afspeelde in een kapperszaak waar niemand nota bene zijn haardos mocht aanraken.”

'Vos in de VS' is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de Verenigde Staten. Of je nu een ervaren Amerika-kenner bent of juist nieuwsgierig bent naar dit land, Vos' verhalen zullen je zeker boeien. Het boek is onderhoudend geschreven en leest als een trein, maar biedt tegelijkertijd stof tot nadenken. Als schoonzoon van Nancy Pelosi komt hij overal binnen en daar maakt hij dankbaar gebruik van.

Lees en geniet van de zes delen in ‘Vos in de VS’:
Deel 1 – Stand van het land
Deel 2 – Hoe word je Amerikaan?
Deel 3 – De wittebroodsweken
Deel 4 – Twijfel
Deel 5 – Gescheiden van tafel en bed
Deel 6 – Het huwelijk is een gevecht

Michiel Vos is erin geslaagd om een persoonlijk en tegelijkertijd zeer informatief boek te schrijven over de Verenigde Staten. 'Vos in de VS' is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over dit fascinerende land en de mensen die er wonen. In de vele humorvolle anekdotes schildert hij het Amerika van de eenentwintigste eeuw. 

NB De inwoners van de Verenigde Staten zouden verplicht moeten worden dit boek te lezen, zodat het hen de ogen kan openen.

Ik heb genoten van ‘Vos in de VS’.


De auteur

In de twintig jaar dat hij in de Verenigde Staten woont, heeft de bekende Amerika-correspondent Michiel Vos zich aangepast van een naïeve immigrant met romantische ideeën over zijn nieuwe land tot een burger die zijn geadopteerde vaderland een spiegel kan voorhouden. 
Vos schuift regelmatig aan bij bekende talkshows en actualiteitenprogramma’s, waarin hij bevlogen uitleg geeft over de Amerikaanse cultuur en politiek.

Vos in de VS koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Vos in de VS
Auteur: Michiel Vos
Genre: memoires
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Hollands Diep, mei 2024
ISBN: 9789048871520 
ISBN: 9789048871537 (eBook)
ISBN: 9789048874217 (luisterboek)
NUR: 320


Met dank aan Hollands Diep voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Hollands Diep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.