zondag 6 oktober 2024

Ik las 'Dynamische ecologie' geschreven door Bart Nooteboom

 De dynamische interactie tussen mens en natuur


Dynamische ecologie

Een waardevolle bijdrage aan het debat over onze relatie met de natuur

In zijn boek ‘Dynamische ecologie’ verkent Bart Nooteboom de intrigerende relatie tussen mens en natuur. Nooteboom, bekend om zijn scherpe observaties en pakkende schrijfstijl, belicht op heldere wijze de complexiteit van deze interactie.


Het boek is opgebouwd uit een inleiding, zeven hoofdstukken en een samenvatting. In de inleiding benadrukt Nooteboom dat tegenwoordig elk ecologisch probleem wordt gezien als een uitdaging in de zin van een kans op winst door een innovatief product, ongeacht de catastrofes die dit teweeg zal kunnen brengen.  

Nooteboom bepleit een vernieuwde kijk op onze relatie met de natuur, waarin we oog hebben voor de grenzen van onze planeet en streven naar een duurzame toekomst. Lees ook over Gaia, die naar de mening van de auteur systemen van tijdelijk evenwicht in zich heeft, en over de mening van Aristoteles over afweging van deugden en hoe de uitvoering ervan af dient te hangen van de omstandigheden.

‘Dynamische ecologie’ is een must-read voor iedereen die meer wil weten over de wederzijdse afhankelijkheid van mens en natuur. Nootebooms heldere taal en pakkende voorbeelden maken het boek toegankelijk voor een breed publiek, terwijl de diepgaande analyse stof tot nadenken geeft voor zowel experts als geïnteresseerden.

“Er wordt wel gezegd dat milieuvriendelijke productie van voedsel leidt tot minder voedsel en beperking van de bevolkingsgroei, maar het kan met een hogere prijs voor voedsel of belastingverlaging op de productie ervan. Er zijn al velen die geen kinderen  willen, en er is geboortebeperking.
Er zijn vaak moeilijke afwegingen. Het is niet goed voor een kat om alleen binnen te zitten, maar je moet een kat binnenhouden om vogels te beschermen.”

De kracht van dit boek zit in de heldere structuur, de pakkende schrijfstijl en de actuele thematiek. Nooteboom slaagt erin om complexe ecologische processen op een bevattelijke manier te presenteren, zonder af te doen aan de wetenschappelijke diepgang.
Nooteboom schetst een duidelijk beeld van de uitdagingen, maar laat het voor een groot deel aan de lezer om te bepalen hoe we hiermee om kunnen gaan.

Al met al is ‘Dynamische ecologie’ een waardevolle bijdrage aan het debat over onze relatie met de natuur. Het boek biedt een heldere analyse van de complexe interactie tussen mens en ecosystemen, en zet lezers aan het denken over hoe we samen kunnen streven naar een duurzame toekomst.

De auteur

Bart Nooteboom studeerde wiskunde en econometrie. Hij werkte bij Shell in Den Haag en Londen, was wetenschappelijk directeur van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, en hoogleraar bedrijfskunde en innovatie in Groningen en Rotterdam.
Bart Nooteboom was van 2005 tot 2012 hoogleraar innovatiebeleid aan de Universiteit van Tilburg. Momenteel is hij met emeritaat.
Hij ontving drie internationale prijzen voor zijn werk in innovatie en vertrouwen. Hij was lid van de WRR en van een overheidscommissie over technologiebeleid. Later verschoof zijn belangstelling naar filosofie, sociologie, psychologie, geschiedenis en antropologie, vooral het brede thema van mens en samenleving. 

Hij schreef vooral in het Engels, maar recent ook een serie essays in het Nederlands, en ook fictie in drie novelles. Bart Nooteboom schreef ruim 30 boeken en 350 artikelen. 

Eerder las ik van Bart Nooteboom:

Dynamische ecologie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

NB: ‘Dynamische ecologie’ is ook Engelstalig uitgegeven met als titel ‘Dynamic Ecology’ en is verkrijgbaar bij de webwinkels waaronder bol.
  
Boekgegevens

Titel: Dynamische ecologie
Auteur: Bart Nooteboom
Genre: mens en maatschappij
Uitgave: paperback, 62 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, mei 2024
ISBN: 9789464871821
NUR: 130


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.