donderdag 5 juni 2014

'BM5 De zaak van: De bizarre dood van Peter Siemons' door ED Vermeulen

BM5
De zaak van: De bizarre dood van Peter Siemons

Auteur: ED Vermeulen
Genre: detective & spanning, roman
Uitgave: hardcover, 205 pagina's
Uitgever: ED Vermeulen books, voorjaar 2014
ISBN: 978 90 81282 61 1

Samenvatting:

'ACTUS NON FACIT REUM NISI MENS SIT REA'
(Een daad maakt een persoon niet schuldig tenzij de geest schuldig is)

"...Verwonderd keek hij achterom, naar het lege fietspad, en bemerkte tot zijn schrik dat er iemand op enkele meters afstand achter hem liep. De fiets lag afgedankt in het gras. Ontsteld keek hij voor zich uit, terwijl hij koortsachtig naar een verklaring zocht. Hoe kon de man hem zo dicht genaderd zijn zonder dat hij er iets van had gemerkt?..."

Marit Johansen, privé-detective en eigenaar van detectivebureau Bureau MaRiT, gaat de samenwerking aan met de eigenzinnige Jack Stevens, haar minnaar en collega-detective. Aanvankelijk maakt de bezoeker een wat merkwaardige indruk op haar, maar het tekort aan werk laat haar geen andere keus dan om zijn opdracht te accepteren. Als Marit en Jack hem tijdens zijn dagelijkse wandeling door het park observeren, lijkt er niets aan de hand te zijn...
Op het terrein van het Maasstad Ziekenhuis wordt een zwaar toegetakelde man gevonden, die uiteindelijk aan zijn bizarre verwondingen bezwijkt. De zaak komt in handen van Dix Boeks, rechercheur van de politie Rotterdam Rijnmond, die hiermee op het punt staat een duistere wereld te betreden en op het spoor komt van een eigenaardig gezelschap. De zaak krijgt een vreemde wending als Marit hier meer over lijkt te weten...

Wat ik er van vond:

Ik heb begrepen dat de eerdere boeken van deze auteur steeds uit drie verhalen bestaan, in tegenstelling tot dit boek. Eén verhaal en ik denk dat het een goede keuze was, gezien het onderwerp. Dat is een onderwerp dat om aandacht vraagt. Een origineel onderwerp!
Het verhaal gaat over het bestrijden van pedofilie en pedoseksuelen. Dat gebeurt op een wel heel bijzondere manier. Het is geloofwaardig neergezet, zul je zien. Je vraagt je niet af of het wel werkelijk zo zou kunnen, want dat lijkt er wel op!
Uiteindelijk leiden de handelingen tot een dodelijk ongeval.
De slachtoffers van pedofilie komen, behalve de daders, in dit verhaal zeker aan bod. Goed dat er aandacht voor is.
Dit is een goed geschreven verhaal, wat je door de helderheid vlot kunt lezen. Alle karakters zijn goed uitgewerkt en het ontbreekt zeker niet aan spanning, niks overdreven maar wel door het hele verhaal voelbaar.
Hier en daar had ik zelfs medelijden met de misdaadbestrijders in het verhaal (er ontstaat zoveel leed door de misdaden die pedofielen en pedoseksuelen begaan).
'ACTUS NON FACIT REUM NISI MENS SIT REA'
(Een daad maakt een persoon niet schuldig tenzij de geest schuldig is)

Ook voor de romantiek heeft deze auteur plaats gelaten in het verhaal. De hoofdpersoon, Marit Johansen staat op het punt een grote verandering in haar leven aan te brengen, mede door alle gebeurtenissen neemt ze een besluit. Mooi om dat te kunnen volgen op deze manier.
Een minpuntje in het boek vond ik het wat kleine lettertype. Ik ben groter gewend. Maar dat houdt niet in dat ik niet benieuwd ben naar het verdere leven van Marit Johansen en haar Rotterdamse Bureau MaRiT. Dat zou ik ook in dit kleinere lettertype lezen.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.

Esther Vermeulen over het boek, het tot stand komen hiervan en over zichzelf , lees je hier in een interview.

Over de auteur:

Esther Danielle (ED Vermeulen) Vermeulen studeerde economie op de HES in Rotterdam, heeft een gezin en werkt parttime bij een IT-bedrijf. Haar detectiveromans spelen zich vaak af in de omgeving van Rotterdam, haar geboorteplaats.
Esther Vermeulen haar interesse in detectives ontstond al toen ze klein was. Haar vader was politieagent en hoewel hij geen spannende moorden oploste, werd haar belangstelling wel daardoor gewekt. “Ik las alles wat los en vast zat en vooral Sherlock Holms kreeg mijn aandacht.”
Alles begon met www.kindopvoeden.nl over de 'opvoedperikelen' van haar eigen ''Thomas'. Hierdoor aangestoken begon ze korte artikelen te schrijven en volgde de kinderboekenreeks 'Thomas', een drietal spannende kinderverhalen met geretoucheerde foto's over een ondernemend jongetje van acht. Daarna konden de korte verhalen niet uitblijven. Het werden er twee: Een kerstverhaal van Thomas en een korte detective, toen had ik pas echt de smaak te pakken....
Detectivebureau Bureau MaRiT van de eigenzinnige Marit Johansen werd geboren en wel op het Noordereiland in Rotterdam.

Inmiddels zijn er 5 delen verschenen:
BM1 – De zaak van een overspelige echtgenoot, Een blauw speelgoedautootje en Het verdwenen kind.
BM2 – De zaak van het verleidelijke dienstmeisje, Een verloren zoon en De zaak van de Zwarte weduwe.
BM3 – De zaak van een onbedruidende maniak, De mysterieuze inbraken en De zaak van de weggelopen tweelingzus.
BM4 – De zaak van de beschadigde Toyota, De jaloerse vriendin en De zaak van een hete dood.
BM5 – De zaak van de bizarre dood van Peter Siemons. (1verhaal)
De detectiveromans zijn onafhankelijk van elkaar te lezen.

Uitgevers (Uit: De Weekkrant.nl)
Ook dit vijfde deel van de Bureau Marit-reeks heeft Esther Vermeulen in eigen beheer uitgegeven. “Voor het eerste deel heb ik destijds vier uitgevers benaderd. Maar daar hoorde ik eigenlijk niets meer van.”
Nu heeft ze alles in eigen hand. Van de keuze van het lettertype tot aan de promotie van het boek.

Volg Bureau Marit op twitter en Facebook.
Neem ook even een kijkje op de website van Bureau MaRiT


Bestel dit boek bij bol.com

Met dank aan Bureau Marit voor het recensie-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.