zaterdag 28 juni 2014

Mijn recensie van: 'Panty' van Mijke Pol

Panty

Auteur: Mijke Pol
Genre: spannende roman
Uitgave: paperback, 286 pagina's
Uitgever: De Geus spanning
ISBN: 9 789 044530 92 6

Samenvatting:

Overspel, bedrog, misbruik, verraad, chantage, afgunst, lijfsbehoud: de redactie van een omroep is de wereld in het klein.

Kort na de jaarwisseling wordt hoofdredacteur Pieter de Wilde van RTV Nieuws vermist. Een maand eerder heeft zijn directeur onder het opwekkende motto ‘Bezuinigen doen we samen’ aangekondigd dat er ontslagen gaan vallen. De niet bij iedereen geliefde Pieter voerde in dat kader gesprekken met medewerkers. Elk van hen heeft een motief om de hoofdredacteur naar het leven te staan. Heeft zijn verdwijning te maken met de respectloze manier waarop hij met mensen omgaat, met onthullingen over zijn liefdesleven of komt er misschien een nog verborgen reden aan het licht?

Wat ik er van vond:

Op de achterflap staat: 'Zes redactieleden, zes verschillende motieven om een klootzak van een hoofdredacteur te vermoorden. Maar wie durft?'
Dat sprak me enorm aan en ik begon me er vanalles bij voor te stellen. Dat moet je niet doen als lezer, je moet gewoon het verhaal volgen.

Het is een spannende roman die je snel uitleest. Het verhaal is in een heel andere vorm geschreven dan de vorm waarin de meeste boeken zijn geschreven. Maar het is heel knap gedaan. Geschreven in de ik-vorm, met een steeds wisselende 'ik' waardoor de gezichtspunten van alle zes redactieleden én het gezichtspunt van de hoofdredacteur goed belicht worden. Afgewisseld door beoordelingsformulieren, die ingevuld zijn door de hoofdredacteur, leef je als lezer mee met de belevenissen en gedachtengang van alle betrokkenen. Ik kan me niet voorstellen dat het ook in het echte leven zo zou gaan, maar daarom is het natuurlijk niet minder leesbaar.

Je leert alle personages goed kennen en terwijl je vlot naar de laatste bladzijde toe leest, versnelt een en ander zich en komt het tot een toch nog onverwacht einde.
Het is duidelijk dat de auteur thuis is in de wereld waar het verhaal zicht afspeelt.
'Panty' houdt de lezer (ook) in de greep tot het einde toe.

Ik waardeer dit debuut met 3,5/5 sterren.


Over de auteur: 

Mijke Pol (1987) studeerde in Utrecht twee keer cum laude af (bij de masters Politiek en cultuur na 1750 en Cultureel erfgoed) en volgde daarnaast een minor journalistiek. Ze werkte onder meer op de redactie van het Jeugdjournaal, Andere Tijden en de recente serie De Slavernij en werkt momenteel bij De Grote Geschiedenis Quiz, als journaliste voor Brabants Dagblad, Viva, Flair, HP/De Tijd en cultuurmagazine MEST.
Meer weten over Mijke Pol? Kijk ook op haar website!


1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.