woensdag 4 juni 2014

Vragen aan Inge Ipenburg naar aanleiding van haar thrillerdebuut: 'Het Gerecht'

Van Uitgeverij De Fontein mocht ik vragen indienen die aan Inge Ipenburg gesteld zouden worden naar aanleiding van het verschijnen van haar thrillerdebuut: 'Het Gerecht'.
Het was heel leuk om haar antwoorden te lezen. Ik deel ze hier met jullie:
Vragen aan Inge Ipenburg:

1. Wat inspireerde je het meest gedurende je voorzitterschap bij 'De Gouden Strop' (2011) waardoor je besloot om te gaan schrijven? Was het bijvoorbeeld de diversiteit in de stijlen?

Ik besloot om boeken te gaan schrijven toen ik een jaar of 5 was. Ooit. Onderwijl veel vingeroefeningen gedaan in de vorm van columns, lezingen en presentaties. De Gouden Strop hielp om nu eindelijk een idee en verhaal in mijn hoofd eens echt op te schrijven en af te maken. Er komen zo ongelooflijk veel boeken uit, blijkbaar zijn er zoveel mensen die gewoon gaan zitten en het doen, dat ik er niet zo tegenaan moest hikken. Oorspronkelijk had ik nooit bewust een spannend boek overwogen, maar het bleek heel leuk om binnen het verhaal aan suspense te werken. Dat komt uiteraard door De Gouden Strop.

2. Is het thriller-genre het genre boeken dat je graag leest? Het schrijven van een thriller hoeft niet automatisch te betekenen dat je ook daar het meest van geniet om te lezen.

Ik lees weinig thrillers.

3. De hoofdpersoon in je debuut is een actrice. Zijn er overeenkomsten met jezelf?

Mijn bronnen om uit te putten als actrice zijn dezelfde als die voor het schrijven van een boek. Fantasie, eigen ervaring en observatievermogen. Het verschil is dat alle woorden ook van mij zijn en dat is met acteren niet zo. Ik hou van spelen, van spelletjes doen, dus een spel spelen met realiteit is leuk. De lezer moet maar verzinnen waar fantasie en realiteit elkaar raken. Ik ben in ieder geval ook gewoon nog actrice, anders dan Sandra dus.

4. Waar gaat je voorkeur naar uit? Theater of televisie?

Ik hou van spelen. Van acteren. Voor camera is net zo interessant en leuk als op toneel.

5. Komt er een volgend boek?

Het volgende verhaal zit al in mijn hoofd. Na al het uitstel is de boel gaan stromen en de verhalen verdringen zich om opgeschreven te worden.


Bovendien heb ik hier een mooi interview van Shownieuws met Inge Ipenburg geplaatst. Bekijk dat ook even. Het enthousiasme van de auteur springt er af!! Heel leuk om te zien. Wat een kanjer!

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.