woensdag 11 juni 2014

'De politieman van de paus' door Guido Eekhaut

De politieman van de paus

Auteur: Guido Eekhaut
Genre: historische politieroman
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Link BV, mei 2014
ISBN: 978 94 62321 15 1
(ook als Ebook verkrijgbaar)

Samenvatting:

Voorjaar 1899.
Carlo dela Siena, de politieman van de paus, wordt door kardinaal Colonna verzocht naar Brussel te reizen, om daar een geval van pedofilie op te lossen. Priesters en bisschoppen lijken betrokken, de kerkelijke overheid wil de zaak sussen. Wanneer ook nog de primaat van Belgiƫ wordt vermoord, maakt Carlo vijanden die hij zich niet kan veroorloven. Geholpen door het nichtje van Colonna en een Belgische detective, duikt hij onder in de schaduwrijke complotten van het Vaticaan.

Wat ik er van vond:

Ik had eerder gelezen over Guido Eekhaut, maar nog niets van zijn hand gelezen.

Deze auteur speelt het klaar om je wanneer je in het boek begint, in een paar bladzijden mee op reis te nemen in terug de tijd, naar het Rome van 1899. Waar je de verbazing van de hoofdpersoon voelt wanneer hij te maken krijgt met de nieuwe ontdekkingen, zoals telefoon en auto's. Hij ervaart dat als prettig en kijkt uit naar de toekomst. Een frisse kijk op het leven heeft deze Carlo.
Carlo krijgt te maken met een onderwerp dat ook vandaag de dag aan de orde is gesteld: seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke Kerk. Het elkaar de hand boven het hoofd houden en alles binnenshuis houden is van alle tijden blijkt in dit verhaal. Het Vaticaan is ook onderwerp hier.
Het verhaal heeft een zwaar beladen onderwerp en het leed en het onvermogen van de betroffenen om er verandering in te brengen, wordt goed weergegeven. De berusting van een hele volksgroep, verschrikkelijk gewoon!

Het boek lees je vlot uit, mede omdat het je van Rome, via Brussel en Antwerpen weer terugbrengt naar Rome, met een knipoog naar Venetiƫ. Het is een beeldend geschreven verhaal, zodat je ook de plaatsen voor je ogen ziet verschijnen. De auteur laat goed de verschillen in cultuur van de verschillende landen tevoorschijn komen.
Ik had graag wat meer over Carlo's verleden willen lezen.
Heel leuk om ook Poirot in het verhaal tegen te komen, althans zijn naamgenoot.
Ik heb het boek, een mooie historische politieroman, heel graag gelezen.

Ik waardeer het boek met 4/5 sterren ****


Over de auteur: 


Guido Eekhaut (Guido van Gilse) is een gevierd en bekroond auteur die reeds vele succesvolle publicaties op zijn naam heeft, auteur van meer dan een handvol verhalen, ooit zowel cultuurfilosoof als journalist, reiziger in de anti-tijd en in wereldsteden, bewoner van een middeleeuwse stad in het hart van zijn vaderland. Zijn roman Absinth werd in Vlaanderen bekroond met de Knack hercule Poirot prijs voor beste thriller.

Bekijk ook even zijn website voor meer informatie over de auteur en zijn werk.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via de webwinkels:

Met dank aan Uitgeverij LINK b.v. voor het recensie-exemplaar.

4 opmerkingen:

 1. Goed verwoord Mieke, de spanning erin gelaten, niets verraden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ellie, heb je al gezien in een eerder blog dat ik je genomineerd heb?

   Verwijderen
 2. Genomineerd? Waarvoor en welke blog?? Ik heb niets gezien maar af en toe ben ik er niet helemaal....je snapt me wel...laat snel weten want nu ben ik natuurlijk bloedje nieuwsgierig zoals het een vrouw betaamd :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.