zondag 15 juni 2014

'Rafels van Rio' van Gijs Wanders

Rafels van Rio

Auteur: Gijs Wanders
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 174 pagina's
Uitgever: Lemniscaat b.v. Rotterdam, 2014
ISBN: 978 90 47706 72 4

Samenvatting:

(zoals op de achterkant)
De finale van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië staat op het punt te beginnen. Opeens doven de stadionlichten. Het wordt aardedonker in de voetbaltempel. Als de lampen weer aangaan, is de wereldcup verdwenen.
Wat is er gebeurd? Die zoektocht leidt naar de rafels van Rio de Janeiro: de favela's en hun bewoners. Naar Julia, wier dochtertje door een verdwaalde kogel werd gedood. Naar Renato, een verbitterde politieagent. En naar Hiago, een jongen die rondloopt met een afschuwelijk geheim.
'Rafels van Rio' is het verhaal van de favela's, waar geweld en moord aan de orde van de dag zijn, maar waar je kunt overleven en de wereld zelfs versteld kunt doen staan.

Bekijk hier ook de indrukwekkende trailer. De uitbarsting is onvermijdelijk.
Er is ook een voorstelling van gemaakt.

Wat ik er van vond:

'Een spannende, betrokken roman die de andere kant van Brazilië toont' zegt precies wat het is.

Dit verhaal is op ware gebeurtenissen gebaseerd. De favela's van Rio de Janeiro komen tijdens het lezen helemaal tot leven, is mijn ervaring.

De volgende woorden heb ik opgeschreven tijdens het lezen:
verdrietig, ontroerend, hartverscheurend, prachtig, een waarschuwing voor de wereld.
Dat is wat door me heen ging terwijl ik het boek las.

Een mooi stukje over een klein meisje dat op een vuilsnisbelt een boek vindt, 'Koning van de bergen' en dat nog niet kan lezen. Ze maakt het thuis nauwkeurig schoon en bewaart het jarenlang zorgvuldig in haar huis in de favela waar ze woont. Als ze volwassen is en ze heeft leren lezen, was het boek nog mooier dan in haar fantasie.
Een stuk verder in het boek droomt dat kleine meisje, inmiddels een vrouw 'Ze klautert over een eindeloze trap. Ze blijft maar klimmen, hoger en hoger, alsop ze op weg is naar de hemel. Bovenaan spreidt ze haar armen. Ze stijgt op als een vogel en vliegt.'

Dit geeft mooi weer dat de mensen, als ze willen, meer kunnen dan ze verwachten, ondanks de situatie waarin ze verkeren. Maar het moet niet te gek worden met tegenwerken van hun kansen, want ooit is het toppunt bereikt.

Ik heb dit boek graag gelezen. Het heeft me met een heel nieuwe wereld laten kennismaken.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren *****


Over de auteur: 

'Welkom,
mijn naam is Gijs Wanders,
WERELDREIZIGER · REPORTER BIJ CRISES
NIEUWSLEZER NOS JOURNAAL · SCHRIJVER
MARATHONLOPER · INSPIRATOR & VERBINDER' staat op zijn website: http://www.gijswanders.nl

Zijn motto is: moeilijke dingen, makkelijk zeggen.

Gijs Wanders over zichzelf:

'Een levensloop in zevenmijlslaarzen.
Als kind wilde ik ontdekkingsreiziger worden maar het werd de journalistiek. Ik leerde het vak in mijn geboortestreek bij de Winschoter Courant. Daarna reisde ik jarenlang als freelancer door de wereld, vaak langs brandhaarden, en maakte reportages voor kranten, weekbladen en radio.
In 1980 begon ik bij de NOS, eerst als eindredacteur van het populaire radioprogramma Met het Oog op Morgen, daarna als presentator bij het NOS Journaal. In die periode publiceerde ik enkele jeugdromans bij uitgeverij Lemniscaat.
In 2005 startte ik mijn eigen onderneming. Ik film voor organisaties, presenteer congressen en realiseer met creatieve vrienden bijzondere, multimediale projecten.
Op 14 mei 2014 is bij uitgeverij Lemniscaat mijn 5e roman verschenen: 'Rafels van Rio'.
Ik ben lid van het het Comité Nederlandse Veteranendag.'

'Rafels van Rio' kun je ook volgen op Facebook en Twitter

Kijk ook even op http://www.lemniscaat.nl

Bestel dit boek via je lokale boekhandelaar of
via bol.com of Bruna.nl

Met dank aan Lemniscaat Uitgeverij.

5 opmerkingen:

  1. Goede recensie, Mieke! Aangegeven wat je vindt van het verhaal en die steekwoorden zijn al uitnodigend! Dank dat je weer voor 'jouw lezers' hebt gelezen en gerecenseerd! Lieve groet X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet beter kan niet gebruiken voor boektoets

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.