zondag 8 juni 2014

'Het gerecht' het thrillerdebuut van Inge Ipenburg

Het gerecht

Auteur: Inge Ipenburg
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij de Fontein, 27 mei 2014 verkrijgbaar
ISBN: 978 90 261 3654 2


Samenvatting:
(zoals op de achterkant)

Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar huiskamerrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de strafadvocaat mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentrubriek. En hij herkent Sandra. Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde leven en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.

Wat ik er van vond:

Een knap gekozen titel: Het gerecht. Het heeft meer betekenissen en allebei de betekenissen zijn in het boek vertegenwoordigd.
Inge heeft een prettige schrijfstijl, waardoor je als het ware in het verhaal getrokken wordt en het je niet meer los laat tot het toch nog onverwachte einde. Dit had ik niet verwacht, maar misschien wel gehoopt? Dat zegt weer iets over mij, misschien. Ik heb het boek vlot uitgelezen.

Vanaf het begin is het een spannend verhaal, met een hoofdpersoon die je leert kennen als een volwassen vrouw, die midden in het leven staat en van zichzelf denkt alle oplossingen voor iedereen te kennen. Wat haar zo sympathiek maakt, is dat ze zich op den duur hier bewust
 van is en zichzelf corrigeert. Het is tenslotte niet de bedoeling in het leven dat men een oplossing voor anderen doordrukt, omdat je er zelf van overtuigd bent dat het De oplossing is. De andere karakters zijn ook heel duidelijk beschreven, hierdoor leest het boek ook zo gemakkelijk. Ook mooi te lezen hoe de auteur de bereidingen van diverse gerechten beschrijft. Daar spreekt een passie voor lekker eten uit, lijkt me. En wederom een link met de titel.

Onvoorstelbaar wat er kan gebeuren in het leven van iemand, in slechts vier weken. Hoe ver ga je voor gerechtigheid? En is dat ook 'recht'? Dat heeft me zeker beziggehouden.
Het einde van het verhaal is vrij abrupt, maar het past wel in de rest van het verhaal en bij het karakter van de hoofdpersoon.

De auteur hoeft zich volgens mij niet druk te maken of het boek goed ontvangen zal worden.
Het is een prachtig thrillerdebuut.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren. ****

Over de auteur:


Inge Ipenburg heeft een aantal vragen van mij aan haar beantwoord. Lees op mijn blog wat ze op deze vragen geantwoord heeft.

Inge Ipenburg
(Deventer, 24 april 1957)
is afgestudeerd aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam waarna ze nog diverse acteerworkshops volgde. Ze is in het theater in vele grote en kleine vrije producties te zien geweest en heeft aan een aantal Nederlandse en buitenlandse films meegewerkt. Ze kreeg landelijke bekendheid met haar rol van Martine Hafkamp in de beginjaren van GTST. In de jaren daarna was ze op toneel o.a.in de Jantjes en Tel uit je winst te zien, op televisie als Sophie Noordermeer in de dramaserie Westenwind en vanaf maart 2014 in een nieuwe dramserie bij SBS.


Kijk ook even op haar website.
Volg haar ook:
op facebook: Inge Ipenburg ~ Het gerecht
op facebook: Inge Ipenburg
op twitter: Inge Ipenburg

Koop dit boek via je boekhandel in de buurt of via
bol.com paperback

bol.com Ebook

Met dan aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

3 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.